Uprkos ekonomskoj neizvesnosti u svetu

OPEC zadržao prognozu rasta globalne potražnje za naftom

Svet

20.6.2023 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC zadržao prognozu rasta globalne potražnje za naftom OPEC zadržao prognozu rasta globalne potražnje za naftom
Grupa zemalja proizvođača nafte OPEC zadržala je prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2023. godini nepromenjenom četvrti mesec zaredom, upozoravajući da se svetska... OPEC zadržao prognozu rasta globalne potražnje za naftom

Grupa zemalja proizvođača nafte OPEC zadržala je prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2023. godini nepromenjenom četvrti mesec zaredom, upozoravajući da se svetska ekonomija suočava sa rastućom neizvesnošću i sporijim rastom u drugoj polovini godine.

Prema podacima agencije Reuters, kako prenosi dnevni list Danas, OPEC je zadržao procenu potražnje za naftom koja je potrebna za balansiranje tržišta na 29,3 miliona barela dnevno, ukazujući na deficit u snabdevanju ako grupa nastavi da proizvodi po stopi iz maja i ako primeni nova ograničenja.

Svetska potražnja za naftom ove godine biće veća za 2,35 miliona barela dnevno, što je 2,4 odsto, ističe OPEC. To je gotovo nepromenjeno u odnosu na 2,33 miliona barela dnevno, koliko je prognozirano prošlog meseca.

„Postoji sve više neizvesnosti u vezi sa ekonomskim rastom u drugoj polovini 2023. godine, usled tekuće visoke inflacije, povišenih ključnih kamatnih stopa i zategnutih tržišta rada. Štaviše, još je nejasno kako i kada bi geopolitički sukob u istočnoj Evropi mogao da bude rešen“, navodi OPEC u izveštaju.

OPEC je zadržao svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu na 2,6 odsto, navodeći da se zamah usporava. Cena referentne nafte Brent, kao i cena američke sirove nafte WTI porasle su po objavljivanju izveštaja.

U izveštaju je takođe navedeno da je proizvodnja nafte u zemljama OPEC opala u maju za 464.000 barela dnevno, na 28,06 miliona barela dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...