uprkos povećanju robnog deficita u septembru

Oporavak američkog BDP-a u trećem kvartalu

Svet

27.10.2022 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Oporavak američkog BDP-a u trećem kvartalu Oporavak američkog BDP-a u trećem kvartalu
Američka ekonomija se oporavila u trećem kvartalu nakon posustajanja u prvih šest meseci ove godine, jer je smanjenje trgovinskog deficita prikrivalo slabljenje potrošačke tražnje.... Oporavak američkog BDP-a u trećem kvartalu

Američka ekonomija se oporavila u trećem kvartalu nakon posustajanja u prvih šest meseci ove godine, jer je smanjenje trgovinskog deficita prikrivalo slabljenje potrošačke tražnje.

Bruto domaći proizvod porastao je za 2,6 odsto na godišnjem nivou, između jula i septembra, i označilo oštar preokret u odnosu na pad od 0,6 odsto u drugom kvartalu 2022. godine i pad od 1,6 odsto registrovan u prva tri meseca ove godine, prenosi Financial Times.

Ekspanziju u trećem kvartalu podstaklo je smanjenje trgovinskog deficita, jer je slabljenje potrošačke tražnje umanjilo uvoz dok je izvoz porastao. To se dešava uprkos povećanju robnog deficita u septembru pošto je jak američki dolar opterećivao izvoz.

Potrošačka potrošnja je napredovala za samo 1,4 odsto, daleko sporije nego u prethodnom periodu, što je znak da privreda počinje da usporava.

Podaci, koje je Ministarstvo trgovine objavilo u četvrtak, zapravo privode kraju složenu debatu koja se razbuktala tokom leta o tome da li je američka ekonomija već bila u recesiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...