PEUGEOT SE OPORAVLJA, NISSAN U DUBIOZI Porast prodaje automobila u Francuskoj, japanski proizvođač gubi milijarde

AutomobiliEULifestyleSvetVesti

28.7.2020 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PEUGEOT SE OPORAVLJA, NISSAN U DUBIOZI Porast prodaje automobila u Francuskoj, japanski proizvođač gubi milijarde PEUGEOT SE OPORAVLJA, NISSAN U DUBIOZI Porast prodaje automobila u Francuskoj, japanski proizvođač gubi milijarde
Retki su proizvođači automobila koji se nisu suočili sa pogubnim posledicama pandemije. Iako je automobilska industrija širom sveta, teško pogođena krizom, francuska PSA Group,... PEUGEOT SE OPORAVLJA, NISSAN U DUBIOZI Porast prodaje automobila u Francuskoj, japanski proizvođač gubi milijarde

Retki su proizvođači automobila koji se nisu suočili sa pogubnim posledicama pandemije. Iako je automobilska industrija širom sveta, teško pogođena krizom, francuska PSA Group, koja proizvodi Pežo (Peugeot), saopštila je u utorak da je u prvoj polovini godine ostvarila profit.

Kako je precizirano u saopštenju kompanije, uprkos krizi koju je izazvao COVID-19, zabeležen je rast prodaje njihovih automobila u junu, a dalji trend oporavka nastavljen je i tokom jula.

Kompanija, koja je trenutno u postupku spajanja sa italijanskim proizvođačem Fiat Chrysler Automobiles (FCA), ostvarila je neto profit od 595 miliona evra u prvih šest meseci 2020. Iako je to pad u odnosu na isti period od prošle godine, kada je prihod iznosio 1.83 milijarde evra, kompanija je navela, kako prenosi agencija Rojters, da uprkos krizi pozitivno posluju.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Na drugoj strani sveta, u Japanu, kompanija Nisan (Nissan Motor Co) saopštila je 28. jula da drugu godinu zaredom očekuje rekordan gubitak, kao i da je pandemija dodatno ugrozila sve njihove pokušaje da se oporave od slabe prodaje vozila.

Automobilski gigant predvideo je godišnji gubitak od čak 4,5 milijardi dolara. To će biti najveći gubitak Nisana još od 1977. godine i dvostruko veća finansijska šteta od one koje su predvideli analitičari, podseća Rojters.

Samo u prvom kvartalu godine drugi najveći proizvođač automobila u Japanu zabeležio je drastičan pad prodaje vozila i operativni gubitak od milijardu i po dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...