Veliki broj zapadnih kompanija ostao uprkos sankcijama

Philip Morris ne napušta Rusiju

BiznisFirme u fokusuSvet

22.2.2023 18:04 Autor: Vladimir Jokanović 5

Philip Morris ne napušta Rusiju Philip Morris ne napušta Rusiju
Kompanija Philip Morris International saopštila je da bi „radije zadržala“ svoje poslovanje u Rusiji, nego što bi ga prodala pod strogim ruskim uslovima, ističući... Philip Morris ne napušta Rusiju

Kompanija Philip Morris International saopštila je da bi „radije zadržala“ svoje poslovanje u Rusiji, nego što bi ga prodala pod strogim ruskim uslovima, ističući izazove sa kojima se suočavaju kompanije koje pokušavaju da napuste tu zemlju, a da ne pretrpe ogromnu finansijsku štetu.

Izvršni ditrektor duvanske kompanije Jacek Olčak naveo je da je Philip Morris imao razgovore sa najmanje tri ozbiljna potencijalna kupca, ali da su pregovori zaustavljeni jer nije znao kako to da učini, ukazujući na propise za inostrane kompanije pri prodaji ruske imovine prenosi Financial Times. To se ponajviše odnosi na procenu vrednosti kompanije i pristup novčanim tokovima.

Olčak je naveo da ima obavezu prema akcionarima i da ne može naprasno da izgubi strpljenje i napusti posao u Rusiji. „To je njihov novac, nije moj. Kad bih imao kupca koji može da izvrši transakciju, uradili bismo to, ali kupac ne postoji. Nema nade. Zbog toga bih radije zadržao ovu stvar“, naveo je izvršni direktor kompanije.

Uprkos velikom broju multinacionalnih kompanija koje su obećale da će napustiti Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, mnoge od njih i danas posluju u toj zemlji, godinu dana od početka rata. Prema istraživanju Međunarodnog instituta za razvoj menadžmenta, manje od devet odsto preduzeća iz zemalja EU i G7 napustilo je Rusiju do kraja prošle godine.

Imperial Brands, proizvođač cigareta Davidoff prodao je svoje ruske operacije lokalnom partneru nedugo nakon invazije, uz godišnji profit od 463 miliona dolara. Istovremeno, Japan Tobacco ne namerava da ode, dok British American Tobacco pokušava da pronađe kupca za svoje poslovanje u Rusiji.

  • GOCA BG

    22.2.2023 #1 Author

    Nece ni biti kupca,ostace oni u Rusiji…

    Odgovori

  • TATJANA

    24.2.2023 #2 Author

    Nece čovek da se odrekne dobrih prihoda

    Odgovori

  • MAJALG

    26.2.2023 #3 Author

    Pametno razmisljanje, svesni su da dugorocno mnogo vise mogu da izgube odlasko i zato su ostali.

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #4 Author

    Treba I dalje da ostane u Rusiji

    Odgovori

  • HEPO

    16.11.2023 #5 Author

    A sto bi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...