Državna potrošnja podstakla novi poslovni trend u Kini

Pomama za ulaganjima u skladištenje energije

Hi-techSvetU fokusu

28.6.2023 18:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pomama za ulaganjima u skladištenje energije Pomama za ulaganjima u skladištenje energije
Kineske kompanije, od proizvođača hrane do tehnoloških startapova masovno prelaze u sektor skladištenja energije, podstaknute ogromnom državnom potrošnjom prema planu tamošnjeg predsednika Si Đinpinga... Pomama za ulaganjima u skladištenje energije

Kineske kompanije, od proizvođača hrane do tehnoloških startapova masovno prelaze u sektor skladištenja energije, podstaknute ogromnom državnom potrošnjom prema planu tamošnjeg predsednika Si Đinpinga da zemlja postigne energetsku nezavisnost.

Broj kineskih preduzeća registrovanih kao kompanije za skladištenje energije porastao je više nego dvostruko u poslednje tri godine na oko 109.000, prema podacima dobavljača informacija kineskih kompanija, Aiqicha, prenosi Financial Times.

Analitičari specijalizovani za industriju čiste energije ističu da je došlo do „zlatne groznice“ sa „dramatičnim“ povećanjem broja preduzetnika, investitora koje podstiče država i privatnog sektora u projektima iz domena tehnologije proizvodnje baterija.

Skladištenje energije, koje uključuje velike baterije za akumulaciju na nivou mreže, smatra se ključnim stubom u remontu kineskog energetskog sistema nakon što je Si obećao da će smanjiti neto emisije ugljen-dioksida na nulu do 2060. godine, kao i da će emisija dostići vrhunac pre 2030. godine.

Goldman Sachs predviđa da će skladištenje energije, koje je pokrenuto kineskom energetskom politikom, biti deo mogućnosti ulaganja u infrastrukturu više od 7.000 milijardi dolara do 2040. godine. Postoje i rizici od ciklusa procvata i kraha u industriji baterija, jer ljudi bez stručnosti jure za državnim finansiranjem.

Najveći kineski proizvođač gotovih jela Nanfang Black Sesame Group najavio je u martu da će jednu od svojih podružnica u Šenženu preusmeriti sa poslova sa hranom na skladištenje energije. Kompanija će uložiti oko 490 miliona dolara u izgradnju baze za proizvodnju litijumskih baterija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...