SVETSKI EKONOMSKI FORUM SAVETUJE PRIVREDNIKE Digitalne valute olakšaće izlazak iz krize

Hi-techLifestyleSvet

28.4.2020 16:43 Autor: Julijana Vincan 0

SVETSKI EKONOMSKI FORUM SAVETUJE PRIVREDNIKE Digitalne valute olakšaće izlazak iz krize SVETSKI EKONOMSKI FORUM SAVETUJE PRIVREDNIKE Digitalne valute olakšaće izlazak iz krize
Organizacija Svetski ekonomski forum (WEF), koja svake godine na samitu u Davosu okuplja poznate ekonomiste i poslovne ljude, savetuje malim i srednjim preuzećima da... SVETSKI EKONOMSKI FORUM SAVETUJE PRIVREDNIKE Digitalne valute olakšaće izlazak iz krize

Organizacija Svetski ekonomski forum (WEF), koja svake godine na samitu u Davosu okuplja poznate ekonomiste i poslovne ljude, savetuje malim i srednjim preuzećima da primenom blokchain tehnologije u poslovanju olakšaju izlazak iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Blockchain podrazumeva prebacivanje digitalnog novca, bez posredovanja banke, iz zemlje u zemlju u željenom iznosu za fiksnu proviziju koja je minimalna. Digitalni novac se može zameniti u svaku legitimnu valutu.

Svetski ekonomski forum je, naime, objavio priručnik za primenu blokchain tehnologije u poslovanju, prevashodno namenjen malim i srednjim preduzećima, koji treba da im pomogne u oporavku od krize.

„Priručnik je rezultat globalne, duže od godinu dana saradnje vodećih firmi, a fokusiran je na lance snabdevanja i primenu blokchain tehnologije u trgovini. Okupljajući konkurente u tim industrijama, ovaj priručnik pomaže novim korisnicima da se snađu u ovoj obećavajućoj tehnologiji“, navodi se na veb-sajtu projekta.

U priručniku su predstavljene prakse kompanija koje razvijaju blokchain rešenja unutar svojih lanaca snabdevanja, kao što su to japanski multinacionalni konglomerat Hitachi, saudijski naftni gigant Aramco, ali i brojna mala i srednja preduzeća.

Foto: Pixabay.com

Ovaj alat može da izjednači uslove za manje kompanije u primeni blokchain tehnologije. Mnogo je pouka koje se mogu izvući iz trenutne pandemije, a priručnik je polazna tačka za poboljšanje dugoročne pripremljenosti za pandemiju ili ubrzavanje ekonomskog oporavka vođenog javno-privatnom saradnjom“, rekla je Nadja Hevet (Nadia Hewett), vođa projekta za blokchain i digitalne valute pri Svetskom ekonomskom forumu u SAD.

Blockchain (umreženo poslovanje više lica) je mreža čiji se kreator predstavlja kao Satoši Nakamoto. Čovek ili, kako se spekuliše, grupa ljudi koja je otkrila blockchain tehnologiju učinila je to anonimno. Paralelno sa stvaranjem bitcoina, prve digitalne valute, 2009. godine Nakamoto je ponudio rešenje možda najvećeg problema savremenog čovečanstva, a to je kako kreirati decentralizovani sistem, mrežu za razmenu vrednosti direktno između fizičih lica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...