Kremlj ne očekuje potpisivanje ugovora na kraju sastanka dvojice državnika

Putin i Erdogan u “konstruktivnom dijalogu”

Svet

4.9.2023 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Putin i Erdogan u “konstruktivnom dijalogu” Putin i Erdogan u “konstruktivnom dijalogu”
Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je turskog predsednika Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) u Sočiju, gde su dvojica državnika raspravljala o nastavku Crnomorskog sporazuma, odnosno... Putin i Erdogan u “konstruktivnom dijalogu”

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je turskog predsednika Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) u Sočiju, gde su dvojica državnika raspravljala o nastavku Crnomorskog sporazuma, odnosno o bezbednom transportu ukrajinskog žita morskim putem, uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Erdoganovo putovanje u crnomorsko turističko odredište predstavlja ekskluzivnu posetu čelnika jedne države koja pripada NATO savezu, dok traje rat u Ukrajini. Erdogan je preuzeo ulogu posrednika između Ukrajine i Rusije, iako Turska nije podržala ratne sankcije Zapada, piše Reuters.

Pre prvog sastanka dvojice lidera, Putin je izrazio otvorenost ka “obnovi sporazuma”, dok je Erdogan po sletanju u Soči najavio velike vesti za kraj svoje posete, koje će posebno biti od koristi “siromašnim zemljama”, piše AFP.

Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u video snimku postavljenom na društvenoj Telegram da je prvi deo razgovora Putina i Erdogana “bio veoma konstruktivan”, a u isto vreme, ruska državna novinska agencija RIA izvestila je da je Peskov rekao da se ne očekuje potpisivanje dokumenata po završetku pregovora.

Podsetimo, u julu je Moskva obustavila učešće u sporazumu, takozvanoj Crnomorskoj inicijativi za žito, kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka miliona tona žitarica i đubriva, uprkos ruskoj pomorskoj blokadi Ukrajine. Dogovor, u čijem je pregovaranju takođe pomogao Erdogan, smatra se ključnim za rešavanje globalne nestašice hrane, psoebno u siromašnim zemljama, i obuzdavanje cena žitarica.

Moskva kaže da želi da se ukinu prepreke izvozu ruske hrane i đubriva u zamenu za dalju suradnju i traži olakšanje od zapadnih sankcija na plaćanja, logistiku i osiguranje brodova. SAD i Evropska unija odbacile su pritužbe Moskve kao neutemeljene, rekavši da njihove sankcije nisu usmerene na rusko žito i gnojiva. 

  • ELLA

    5.9.2023 #1 Author

    Igraju se zivotima , dok ljudi ginu oni dogovaraju svoje bogacenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...