Revizorska kompanija gubi klijente u Kini

PwC više neće biti revizor Bank of China

BankeBiznisSvet

20.8.2024 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

PwC više neće biti revizor Bank of China PwC više neće biti revizor Bank of China
Revizorska kompanija PwC izgubila je svog najvećeg klijenta iz Kine, Bank of China, koja je prešla kod konkurentske kuće EY, što je dodatni udarac... PwC više neće biti revizor Bank of China

Revizorska kompanija PwC izgubila je svog najvećeg klijenta iz Kine, Bank of China, koja je prešla kod konkurentske kuće EY, što je dodatni udarac nakon što je došlo do egzodusa klijenata usled regulatorne istrage u vezi sa njihovim radom na posrnulom građevinskom investitoru China Evergrande Group.

Državna Bank of China još u martu je najavila planove da ponovo angažuje PwC kao svog revizora za 2024. godinu, ali je u dokumentu objavljenom kasno u ponedeljak navela da planira da angažuje EY. Ova odluka će biti podneta na odobrenje akcionarima. PwC, nekada vodeća revizorska firma u Kini, odbila je da komentariše ove informacije, prenosi Reuters.

Bank of China platila je prošle godine 193 miliona juana (27 miliona dolara) za revizorske usluge PwC, pokazuju dokumenti. To je više od kombinovanih naknada za reviziju koje su platile njene tri sledeće najveće domaće kompanije koje su na berzi za 2023. godinu, China Life Insurance, China Telecom i osiguravajući gigant PICC. Prema dokumentima, ove tri kompanije su takođe prekinule saradnju sa kompanijom PwC.

Najmanje 50 kineskih firmi, od kojih su mnoge državna preduzeća ili finansijske institucije, ili su prekinule saradnju sa kompanijom PwC ili su u proteklih nekoliko meseci otkazale planove da angažuju ovu firmu. Do marta, PwC je bio revizor za oko 110 kompanija koje su kotirane na berzi u Kini, prema podacima sa sajta kompanije.

Kineske vlasti su istraživale revizije kompanije PwC za Evergrande, koji su regulatori za hartije od vrednosti optužili za prevaru od 78 milijardi dolara, što će verovatno rezultirati velikim kaznama. PwC je vršio reviziju kompanije Evergrande skoro 14 godina, sve do početka prošle godine.

PwC je bio revizor Bank of China od 2021. godine. Pre toga, EY je osam godina obavljao reviziju za pomenutu banku. Kineski propisi nalažu da državna preduzeća ne smeju da angažuju istog revizora duže od osam uzastopnih godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.