Povoljna situacija za izdavanje obveznica

Rekordna prodaja duga zemalja u razvoju

Svet

10.1.2024 16:17 Autor: Vladimir Jokanović 9

Rekordna prodaja duga zemalja u razvoju Rekordna prodaja duga zemalja u razvoju
Vlade i kompanije na tržištima u razvoju prodale su rekordnih 50 milijardi dolara duga u prvim danima 2024. godine, jer žure da iskoriste nedavni... Rekordna prodaja duga zemalja u razvoju

Vlade i kompanije na tržištima u razvoju prodale su rekordnih 50 milijardi dolara duga u prvim danima 2024. godine, jer žure da iskoriste nedavni nagli pad troškova zaduživanja.

Saudijska Arabija izdala je obveznice u vrednosti 12 milijardi dolara, a značajnu trgovinu dugom ostvarili su Indonezija i Meksiko, prema podacima Dealogica. Prošle godine u istom periodu vlade su prodale obveznice za 42 milijarde dolara, prenosi Financial Times.

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, finansirala je oko polovinu svog projektovanog deficita ove godine, naglašavajući kako neizvesnost u vezi sa kursom američkih stopa gura zemlje da unaprede svoje zaduživanje što više.

Cene duga na tržištima u razvoju snažno su porasle krajem prošle godine, jer su investitori podizali opklade da će Fed ublažiti monetarnu politiku brže nego što se ranije očekivalo. Niži prinosi na američke trezorske obveznice čine prinose na aktivu tržišta u razvoju privlačnijim za investitore.

Analitičari Bank of America ocenjuju da se upravo dogodio značajan pad prinosa, ali da niko nije sasvim siguran da li će ova godina biti „tvrda ili meka“, dok je za idavaoce obveznica situacija veoma povoljna. Investitori su ponovo posle više godina zainteresovani za obveznice koje izdaju zemlje u razvoju, kako u dolarima, tako i u lokalnim valutama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...