Posle ohrabrujućih podataka o inflaciji u SAD u oktobru

Američke akcije ojačale, a prinosi na obveznice oslabili

BerzaSvetVesti

15.11.2023 10:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američke akcije ojačale, a prinosi na obveznice oslabili Američke akcije ojačale, a prinosi na obveznice oslabili
Inflacija u SAD u oktobru pala je više nego što se očekivalo na 3,2 procenta, što je prvi pad u poslednja četiri meseca, a... Američke akcije ojačale, a prinosi na obveznice oslabili

Inflacija u SAD u oktobru pala je više nego što se očekivalo na 3,2 procenta, što je prvi pad u poslednja četiri meseca, a to je dovelo do naglog pada prinosa na obveznice trezora, kao i do porasta vrednosti akcija na berzi Wall Street.

Prinos na dvogodišnje državne obveznice oslabio je za 0,21 odsto na 4,83 odsto do utorka uveče u Njujorku, prenosi Financial Times. Prinos na referentne desetogodišnje obvezice pao je na tromesečni minimum od 4,43 procenta.

Vrednost referentnog berzanskog indeksa S&P 500 porastao je za 1,9 odsto, što je najveći jednodnevni skok od aprila. Tehnološki indeks Nasdaq Composite ojačao je za 2,4 procenta. Dolar je oslabio za 1,5 odsto u odnosu na korpu valuta.

Analitičari ocenjuju da će „dobar izveštaj“ o inflaciji u oktobru uticati na kreatore politike Fed koji se oslanjaju na podatke prilikom određivanja kamatnih stopa. Ovi podaci navode na zaključak da je njihova politika dovoljno restriktivna da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto.

Izvršni direktor JPMorgan Chase Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) naveo je da ne treba preterano reaguju na kratkoročne brojke i da sa tim treba prestati. On je u izjavi za Bloomberg rekao da će Fed možda morati da učini malo više kako bi ukrotio cene, jer inflacija neće nestati tako brzo.

Fed je ranije ovog meseca zadržao svoju referentnu kamatnu stopu na najvišem nivou u poslednje 22 godine. Nakon izveštaja o inflaciji u utorak, tržišta su živnula, a investitori su procenili da Fed neće opet povećavati kamatne stope, kao i da će ih smanjiti dva puta po 0,25 odsto u prvoj polovini iduće godine.

Snažna reakcija tržišta podstaknuta je nešto sporijom baznom inflacijom od očekivane, a reč je o inflaciji koja isključuje promenljive cene hrane i energije. Bazna inflacija pala je sa 4,1 odsto na četiri odsto na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...