Restriktivna monetarna politika Feda zabrinula investitore

Pad vrednosti indeksa na Njujorškoj berzi

BerzaNovacSvet

22.9.2023 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad vrednosti indeksa na Njujorškoj berzi Pad vrednosti indeksa na Njujorškoj berzi
Berza na Wall Streetu potonula je u velikoj rasprodaji u četvrtak, nakon što je entuzijazam investitora za rizikom bio znatno umanjen zbog zabrinutosti da... Pad vrednosti indeksa na Njujorškoj berzi

Berza na Wall Streetu potonula je u velikoj rasprodaji u četvrtak, nakon što je entuzijazam investitora za rizikom bio znatno umanjen zbog zabrinutosti da će restriktivna monetarna politika američkih Federalnih rezervi ostati na snazi duže nego što se očekivalo.

Sva tri glavna američka berzanska indeksa oslabila su za više od jedan odsto, a referentni desetogodišnji prinosi američkog trezora dostigli su najveću vrednost u poslednjih 16 godina, dan nakon što je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) upozorio da je inflacija još daleko od cilja centralne banke od dva odsto, prenosi Reuters.

Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 1,08 odsto, a tehnološki Nasdaq izgubio je 1,82 odsto vrednosti. Referentni S&P 500 indeks opao je za 1,64 procenta, a svih 11 sektora izlistanih u okviru S&P 500 oslabili su za jedan i više odsto, pri čemu su akcije nekretnina pretrpele najveći pad procenta od marta. S&P 500 i Nasdaq pali su na najniži nivo od juna.

Na kraju dvodnevnog sastanka o monetarnoj politici u sredu, Fed je prema očekivanjima ostavio nepromenjenu referentnu kamatnu stopu na 5,25 do 5,50 procenata. Istovremeno, revidirane ekonomske projekcije pokazale su da će kamatne stope ostati povišene tokom iduće godine, umanjujući nade za ublažavanje monetarne politike pre 2025. godine.

Neočekivani pad inicijalnih zahteva za nezaposlene u SAD od devet odsto na najniži nivo u osam meseci, doprineo je zaključku Feda da je tržište rada i dalje suviše zategnuto, što proizvodi pritisak na povećanje plata, a da je ekonomija dovoljno otporna da duže izdrži više kamatne stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...