Tržišna vrednost arapskog zajmodavca pala za 25 milijardi dolara

Rukovodilac Saudijske nacionalne banke podneo ostavku

BankeInvesticijeSvetU fokusu

27.3.2023 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rukovodilac Saudijske nacionalne banke podneo ostavku Rukovodilac Saudijske nacionalne banke podneo ostavku
Amar el Kudairi (Ammar Al Khudairy), predsednik Saudijske nacionalne banke (SNB), koja je ujedno najveći akcionar Credit Suisse, podneo je ostavku samo nekoliko dana... Rukovodilac Saudijske nacionalne banke podneo ostavku

Amar el Kudairi (Ammar Al Khudairy), predsednik Saudijske nacionalne banke (SNB), koja je ujedno najveći akcionar Credit Suisse, podneo je ostavku samo nekoliko dana nakon što su njegovi komentari uzrokovali pad vrednosti akcija i obveznica švajcarskog zajmodavca, što je navelo vladu da se umeša i dogovori preuzimanje.

El Kudairi, koji je došao na mesto predsednika SNB-a 2021. godine, kada je ona nastala spajanjem Nacionalne komercijalne banke i Samba finansijske grupe, ovu poziciju napušta “iz privatnih razloga“, navodi se u saopštenju.

Odluka o njegovom odlasku dolazi dvanaest dana nakon što je u intervjuu za Bloomberg TV rekao da Saudijska nacionalna banka „apsolutno neće“ biti otvorena za dalje investicije u Credit Suisse u slučaju novog poziva za dodatnu likvidnost.

Nakon tih komentara, akcije švajcarske banke pale su na najniži nivo u istoriji, a zabeležen je i rast kreditnog spreda. To je povuklo naniže i vrednosti ostalih evropskih zajmodavaca, jer su investitori nakon kolapasa tri američke banke izbegavali rizična ulaganja, piše Bloomberg.

“Predsedavajući SNB-a je stradao jer je iskazao iskreno mišljenje u napetom trenutku za Credit Suisse”, rekao je Muhamed el Jasin (Mohamed Ali Jasin), specijalista za tržišta kapitala i savetnik za investicije. On je dodao da je, posmatrajući otkup švajcarskog zajmodavca od strane UBS-a, njegov odgovor ispravan i da treba sačekati da situacija postane jasnija.

UBS je ponudio da plati tri milijarde franaka (3,3 milijarde dolara) kako bi otkupio konkurenta u okviru ugovora koji uključuje opsežne državne garancije i odredbe o likvidnosti.

Saudijska nacionalna banka, u kojoj državni fond ima 37 odsto udela, zabeležila je pad vrednosti investicija u Credit Suisse za oko milijardu dolara samo nekoliko meseci nakon što je otkupila oko 9,9 odsto udela u švajcarskom zajmodavcu za 1,4 milijarde franaka.

Cene akcija SNB su pred potpisivanje ugovora UBS-a sa Credit Suisse-om pale za oko trećinu, čime je saudijska banka izgubila više od 25 milijardi dolara sa tržišne vrednosti. Početkom nedelje je ipak zabeležen rast od jedan odsto.

El Kudairija će na mestu generalnog direktora zameniti Said Muhamed el Gamdi (Saeed Mohammed Al Ghamdi). Banka je takođe imenovala Talala Ahmeda el Kereija (Ahmed Al Khereiji) za vršioca dužnosti generalnog direktora. On je prethodno bio zamenik generalnog direktora i šef veleprodajnog bankarstva u SNB-u.

  • Jovana24

    27.3.2023 #1 Author

    Niko nece proci bez posledica.

    Odgovori

  • TATJANA

    28.3.2023 #2 Author

    Bas u tom trenutku, privatni razlozi, ne bih da poverujem

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2023 #3 Author

    Mislim da je sve takticki uradjeno…

    Odgovori

  • MAJALG

    29.3.2023 #4 Author

    Takvo je vreme doslo kada covek kaze istinu odmah se povuce iz “privatinih“ razloga, doslo je vreme da niko vise ne moze da kaze istinu i realno stanje.

    Odgovori

  • Coka13

    2.4.2023 #5 Author

    Koliko se sve radi taktički, strašno.

    Odgovori

  • MALENA

    2.4.2023 #6 Author

    Sigurno je vršen pritisak.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...