Kipar i Švajcarska više ne pružaju usluge upravljanja imovinom

Ruski milijarderi se vraćaju u zemlju

Svet

9.5.2024 14:38 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ruski milijarderi se vraćaju u zemlju Ruski milijarderi se vraćaju u zemlju
Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu. U velikoj meri tome je doprinelo... Ruski milijarderi se vraćaju u zemlju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu. U velikoj meri tome je doprinelo to što Kipar i Švajcarska više ne pružaju usluge upravljanja porodičnim trustovima ako su njihovi osnivači ili korisnici građani Rusije.

Kako su dvojica ruskih milijardera anonimno saopštili agenciji Bloomberg, prenoseći svoje aktivnosti u Rusiju, preduzetnici se suočavaju sa rizikom nacionalizacije poslovanja, prenosi Komersant. Sagovornici agencije su rekli da su sada prinuđeni da posluju samo u Rusiji. O mogućnosti da država nacionalizuje njihove aktivnosti, pokušavaju da ne razmišljaju.

Ukupno bogatstvo 26 ruskih milijardera, čija je prosečna starost 63 godine, iznosi oko 350 milijardi dolara. Imajući u vidu godine, milijarderi već planiraju kako će preneti svoje bogatstvo naslednicima. Agencija tvrdi da od odluke ovih ljudi, u kojoj zemlji i na koji način će to učiniti, zavisi razvoj ekonomije i svih poslovnih sektora.

Pored toga, neki ruski milijarderi čuvaju značajan deo svog bogatstva u gotovini, koja se nalazi na nepoznatim mestima. Među njih se ubrajaju bivši šef holdinga FosAgro Andrej Gurjev i glavni akcionar Lukoila Vagit Alekperov.

Rusija navodno već dugo pokušava da „vrati“ svoje milijardere, stvarajući za njih povoljnije uslove za prenos nasledstva. U zemlji ne postoji porez na nasleđe, a takođe postoji zakon o naslednim fondovima. Takvi privatni fondovi omogućavaju lako prenošenje bogatstva narednoj generaciji, automatski raspoređujući njihove aktivnosti ili dobit između naslednika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...