Pokušaj Stejt departmenta da zaštiti američku proizvodnju

SAD razmatraju faktičku zabranu upotrebe kineskih e-vozila

AutomobiliBiznisSvet

25.9.2024 16:37 Autor: Vladimir Jokanović 4

SAD razmatraju faktičku zabranu upotrebe kineskih e-vozila SAD razmatraju faktičku zabranu upotrebe kineskih e-vozila
Predlog američke administracije o zabrani kineske tehnologije povezane sa automobilima mogao bi biti najjače oružje do sada u borbi protiv jeftinih kineskih električnih vozila,... SAD razmatraju faktičku zabranu upotrebe kineskih e-vozila

Predlog američke administracije o zabrani kineske tehnologije povezane sa automobilima mogao bi biti najjače oružje do sada u borbi protiv jeftinih kineskih električnih vozila, koja su uzdrmala zapadnu automobilsku industriju.

Zabrana hardvera i softvera iz Kine, koju je najavilo Ministarstvo trgovine SAD, najnoviji je korak nakon uvođenja 100 odsto carina na kineska električna vozila (EV) i odbijanja subvencije od 7.500 dolara za potrošače za bilo koje vozilo koje sadrži komponente proizvedene u Kini, prenosi Reuters.

Za razliku od tih mera, zabrana tehnologije povezane sa automobilima primenila bi se čak i na vozila koja kineske firme proizvode izvan Kine, poput Meksika ili Evrope, gde planiraju izgradnju fabrika.

Nakon uvođenja visokih carina, američki zvaničnici su se ponovo zapitali da li će to biti dovoljno, i zaključili su da verovatno neće, ocenjuju analitičari.

Kineski lider u proizvodnji električnih vozila BYD planira izgradnju fabrike u Meksiku. Iako su naglasili da bi fabrika služila samo lokalnom tržištu, američke trgovinske grupe su oprezne, tvrdeći da bi kineski električni automobili mogli izazvati „izumiranje“ američkih proizvođača automobila.

Američki predlog takođe zabranjuje testiranja i upotrebu kineskih softvera u SAD, kao i testiranja ili upotrebu autonomne vožnje u SAD, što efikasno stvara trgovinsku barijeru koja bi mogla da zaštiti američke pionire EV poput Tesle. Analitičari upozoravaju na moguću kinesku odmazdu u trgovinskoj politici, koja bi mogla da cilja Tesline operacije u Kini.

Zvaničnici administracije su saopštili da kineska vozila i tehnologija predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost, ali i ekonomsku pretnju.

Kineski sektor EV, koji je, kako tvrde SAD, u velikoj meri subvencionisan, prednjači u tehnologiji baterija i softvera. Iako je u prodaji u SAD trenutno malo kineskih vozila, ove mere osmišljene su da spreče njihov ulazak na američko tržište.

  • SHALIMAR

    25.9.2024 #1 Author

    Gledaju na sve nacine da podmetnu Kini.,

    Odgovori

  • SUNCE

    26.9.2024 #2 Author

    Izmislice sve moguce razloge u borbi protiv suparnicke ekonomije.Prljava igra je dobro poznata amerikancima jer je godinama vode.

    Odgovori

    • JANA

      26.9.2024 #3 Author

      Ma naravno, nicija nije do zore gorela.

      Odgovori

  • JANA

    26.9.2024 #4 Author

    Iskreno najveće zlo i najgore gluposti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.