Zbog pregrevanja upitno da li će nvidia biti kupac

Samsungov najnoviji čip za AI modele pao na testu

Hi-techLifestyleSvet

24.5.2024 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Samsungov najnoviji čip za AI modele pao na testu Samsungov najnoviji čip za AI modele pao na testu
Najnoviji memorijski čipovi velikog propusnog opsega kompanije Samsung još nisu prošli zahtevne testove koje Nvidia sprovodi u njenim AI procesorima, zbog navodnih problema sa... Samsungov najnoviji čip za AI modele pao na testu

Najnoviji memorijski čipovi velikog propusnog opsega kompanije Samsung još nisu prošli zahtevne testove koje Nvidia sprovodi u njenim AI procesorima, zbog navodnih problema sa velikom potrošnjom toplote i energije.

Kako piše Reuters pozivajući se na izjave insajdera, prijavljeno je pregrevanje Samsungovih HBM3 čipova, sa HBM standardom četvrte generacije koji se trenutno najviše koristi u grafičkim procesorskim jedinicama (GPU) za veštačku inteligenciju, kao i u čipovima pete generacije HBM3E koje južnokorejski tehnološki gigant i njegovi rivali iznose na tržište ove godine.

Prvi put se objavljuju razlozi zbog kojih Samsungov proizvod nije uspeo na Nvidijinim testovima.

Samsung je u izjavi za Reuters rekao da su novi HBM čipovi prilagođeni memorijski proizvod koji zahteva „procese optimizacije shodno potrebama kupaca“, dodajući da je u procesu optimizacije u bliskoj saradnji sa svojim kupcima. Iz južnokorejske kompanije, međutim, odbili su da komentarišu povratne informacije od pojedinih kupaca.

U odvojenim izjavama nakon što je britanska novinska agencija objavila ovaj izveštaj, Samsung je rekao da „tvrdnje o neuspehu zbog prekomerne potrošnje toplote i energije nisu tačne“ i da testiranje „teče glatko i kako je planirano“.

Nvidia za sada nije komentarisala.

HBM je vrsta dinamičke memorije kada su čipovi vertikalno naslagani radi uštede prostora i smanjenja potrošnje energije – pomaže u procesuiranju ogromnih količina podataka koje proizvode složene AI aplikacije. Kako je potražnja za sofisticiranim GPU-ima porasla usred buma generativne AI, tako je porasla i potražnja za HBM memorijom.

Zadovoljstvo kompanije Nvidia – koja kontroliše oko 80 odsto globalnog tržišta GPU-a za AI aplikacije – smatra se ključem za budući rast HBM proizvođača – kako u pogledu reputacije, tako i u smislu zamaha njihovog profita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.