Trocifreni rast potvrđuje ekspanziju u AI indutsriji

Nvidia nadmašila očekivanja u prvom kvartalu

BerzaFirme u fokusuNovacSvetU fokusuVesti

23.5.2024 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nvidia nadmašila očekivanja u prvom kvartalu Nvidia nadmašila očekivanja u prvom kvartalu
Track all markets on TradingView Kompanija Nvidia objavila je u sredu nakon zatvaranja berze rezultate za prvi kvartal koji su nadmašili očekivanja, uz najavu... Nvidia nadmašila očekivanja u prvom kvartalu

Kompanija Nvidia objavila je u sredu nakon zatvaranja berze rezultate za prvi kvartal koji su nadmašili očekivanja, uz najavu podele akcija 10 prema jedan i povećanje dividende, prateći primer nekih drugih velikih tehnoloških kompanija u deljenju većih kvartalnih isplata akcionarima.

Kompanija je prijavila prilagođeni profit po akciji (EPS) od 6,12 dolara na prihod od 26 milijardi dolara, što je skok od 461 odsto, odnosno 262 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Yahoo Finance. To sugeriše da je potražnja za AI čipovima koje proizvodi Nvidia ostala snažna.

Analitičari su očekivali prilagođeni EPS od 5,65 dolara na prihod od 24,69 milijardi dolara, prema podacima Bloomberga. Kompanija je u istom kvartalu prošle godine prijavila prilagođeni EPS od 1,09 dolara na prihod od 7,19 milijardi dolara. Segment gejminga, koji je ranije bio najvažniji posao kompanije, ostvario je prihod od 2,6 milijardi dolara.

U tekućem kvartalu, Nvidia očekuje prihod od 28 milijardi dolara, plus ili minus dva odsto. To je bolje od 26,6 milijardi dolara koliko su analitičari očekivali. Akcije Nvidia su porasle za četiri procenta u produženom trgovanju u sredu.

Prihod Nvidia Data Centra porastao je za 427 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 22,6 milijardi dolara, što čini 86 procenata ukupnog prihoda kompanije za kvartal. Istovremeno, prihod iz Kine značajno je opao u prvom kvartalu, budući da je kompanija bila primorana da zaustavi isporuke svojih najmoćnijih čipova toj zemlji.

Podela akcija kompanije, u kojoj će akcionari dobiti 10 akcija za svaku akciju koju trenutno poseduju — biće efektivna 7. juna, a nova dividenda će biti isplaćena 28. juna akcionarima koji budu zabeleženi do 11. juna. Akcijama Nvidie trgovalo se blizu 980 dolara u poslepodnevnom trgovanju u sredu, što znači da se nakon podele akcija očekuje trgovanje po ceni od 98 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...