finansiranje ambicioznih planova saudijskog kraljevstva

Saudi Aramco prodaje paket akcija za 12 milijardi dolara

Svet

31.5.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saudi Aramco prodaje paket akcija za 12 milijardi dolara Saudi Aramco prodaje paket akcija za 12 milijardi dolara
Saudijska Arabija je potvrdila planove za prodaju udela u svojoj džinovskoj naftnoj kompaniji u dogovoru koji bi mogao da prikupi čak 44,8 milijardi saudijskih... Saudi Aramco prodaje paket akcija za 12 milijardi dolara

Saudijska Arabija je potvrdila planove za prodaju udela u svojoj džinovskoj naftnoj kompaniji u dogovoru koji bi mogao da prikupi čak 44,8 milijardi saudijskih rijala (12 milijardi američkih dolara) za kraljevstvo, dok traži gotovinska sredstva za plaćanje planirane ogromne ekonomske transformacije.

Prodaja 1,545 milijardi akcija Saudi Aramcoa, ili 0,64 odsto izdatih akcija kompanije, počeće 2. juna, navodi se u saopštenju koje potvrđuje raniji izveštaj Bloomberga. Očekuje se da će raspon cena biti između 26,70 i 29 saudijskih rijala po akciji, što predstavlja popust od čak 7,9 odsto na cenu akcija kompanije na zatvaranju berzanskog trgovanja u četvrtak.

Sporazum će testirati apetit globalnih investitora za najvećeg svetskog izvoznika nafte usred pitanja o klimatskim promenama i budućnosti fosilnih goriva.

Ogromne isplate dividende kompanije biće privlačne za strane investitore, od kojih su se mnogi protivili procenama mega inicijalne javne ponude 2019. Ali akcije kompanije Saudi Aramco i dalje se tumače skupljim u poređenju sa drugim naftnim gigantima, kao što su Exxon Mobil i Shell.

„Ova transakcija pruža priliku sadašnjim i novim investitorima da izgrade značajnu poziciju u Saudi Aramcou po ceni za koju verujemo da kompanija nudi atraktivnu vrednost i rast akcionarima“, rekao je izvršni direktor Aramca Amin Naser.

Prihodi od ove ponude pomoći će u finansiranju velikih inicijativa za diverzifikaciju državne privrede udaljavanjem od nafte, dok prestolonaslednik Mohamed bin Salman upumpava sredstva u veštačku inteligenciju, sport, turizam i futurističke projekte kao što je budući grad Neom.

Cene sirove nafte su ispod nivoa koji je vladi potreban da bi uravnotežila svoj budžet, a kraljevstvo je zaostajalo za svojim ciljem da privuče više od 100 milijardi dolara godišnje direktnih stranih investicija.

Saudijska Arabija je već odložila neke projekte koji su deo njenog plana ekonomske transformacije posle 2030. i smanjila svoje ambicije za Neom. Ekonomija je u padu tri kvartala zaredom, dok je budžet u deficitu šest uzastopnih kvartala.

U tom kontekstu, Aramco je zadržao svoju tromesečnu dividendu od 31 milijardu dolara – blagodat za saudijsku vladu, koja poseduje oko 82 odsto kompanije. Kraljevski imovinski fond drži još 16 odsto udela u energetskom gigantu vrednom 1,9 biliona dolara. Vlada će i nakon ponude ostati ubedljivo većinski akcionar.

Dogovor dolazi ubrzo nakon što su akcije kompanije pale na najniži nivo u više od godinu dana, i poklapa se sa godišnjim okupljanjem članica OPEC+ organizacije izvoznika nafte, na kojem će se razgovarati o politici proizvodnje nafte, pri čemu većina posmatrača tržišta očekuje da će grupa zadržati ograničenje svoje ponude još neko vreme. To bi zadržalo proizvodnju Saudijske Arabije na najnižem nivou za oko tri godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.