Ulaganje u najpopularnije sportove može biti isplativo

Šest investicija u sportske akcije koje donose velike dobitke

BerzaInvesticijePoslovanjeSvet

28.6.2024 10:11 Autor: Marko Andrejić 2

Šest investicija u sportske akcije koje donose velike dobitke Šest investicija u sportske akcije koje donose velike dobitke
Volite sport? Sada možete svoj entuzijazam podići na viši nivo – ulaganjem u vaše omiljene sportske discipline i timove. Zapravo, svet investiranja u sport... Šest investicija u sportske akcije koje donose velike dobitke

Volite sport? Sada možete svoj entuzijazam podići na viši nivo – ulaganjem u vaše omiljene sportske discipline i timove.

Zapravo, svet investiranja u sport nudi nekoliko investicionih prilika. Možete direktno ulagati u klubove čijim se akcijama javno trguje na berzi ili u kompanije koje podstiču celu sportsku industriju, piše Investing.com.

Ovo su samo neki od primera ulaganja u najpopularnije svetske sportove poput fudbala, košarke ili Formule 1.

1. Madison Square Garden Sports

Madison Square Garden Sports (NYSE: MSGS) je profesionalna sportska kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama koja poseduje portfelj imovine koji se sastoji od NBA tima (New York Knicks) i tima NHL hokejaške lige (New York Rangers). Takođe, poseduje Knicks Gaming, e-sport franšizu koja se takmiči u NBA 2K. Kompanija je osnovana 2015. godine i sedište joj je u Njujorku.

Svoje finansijske rezultate objavljuje 15. avgusta, a tržište očekuje rast prihoda od 68,73 odsto. Očekivana cena akcije je 246,80 dolara.

2. Manchester United

Manchester United (NYSE: MANU) fudbalske operacije uključuju različite aktivnosti, kao što su upravljanje prvim timom, rezervnim timom, omladinskom akademijom… Svoj globalni brend monetizuje kroz marketinške i sponzorske odnose sa međunarodnim kompanijama, kao i prodajom sportske opreme brenda Manchester United. Malaysia Airlines će biti njihov zvanični prevoznik u Aziji.

Svoje finansijske rezultate objaviće 24. septembra, a tržište očekuje cenu akcije od 18,87 dolara.

3. Liberty Media Formula One

Liberty Media Formula (NASDAQ: FWONA) One (NASDAQ: FWONK) je globalna medijska i kompanija industrije zabave. Segmenti kompanije uključuju Sirius XM Holdings i Formulu 1. Osnovana je 1991. godine i sedište joj je u Koloradu. Njene akcije karakteriše niska volatilnost, što je čini potencijalno stabilnom opcijom za investiranje.

Kompanija objavljuje rezultate 2. avgusta, a očekivana cena akcije je 90,90 dolara.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

4. TKO Group

TKO Group (NYSE: TKO) je medijski konglomerat koji je stvoren spajanjem World Wrestling Entertainment (WWE) i Zuffa, matične kompanije Ultimate Fighting Championship (UFC). Nakon završetka spajanja 13. septembra 2023. godine, obe kompanije posluju kao divizije pod TKO banerom. Sedište grupe je u Njujorku.

Svoje finansijske rezultate objaviće 8. avgusta, uz očekivanu cenu akcije od 117,58 dolara.

5. Borussia Dortmund

Borussia Dortmund (ETR: BVB) je jedan od najuspešnijih nemačkih fudbalskih timova, odmah iza Bayerna iz Minhena. Klub je osnovan u decembru 1909. godine i sedište mu je u Dortmundu, u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Igrao je ovogodišnje finale Lige šampiona protiv Real Madrida, a nakon poraza akcije kluba su pale za 7,3 odsto. Prethodno su porasle za više od 30 odsto, nakon eliminacije Pari-sen Žermena, Atletiko Madrida i PSV-a. Posle osvajanja evropske titule Reala iz Madrida aktivirana je klauzula iz transfera Džuda Belingema iz Borusije u Real, kojom je španski klub morao da plati nemačkom 32 miliona evra.

Finansijski rezultati biće poznati 2. oktobra, a tržište očekuje cenu akcije od 5,50 evra.

6. Juventus Football Club

Juventus Football Club (BIT: JUVE) je fudbalski tim iz Italije. Osnovna delatnost kompanije je učešće u nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, uz monetizaciju sportskih događaja, brenda i imidža. Sedište kluba je u Torinu i osnovan je u novembru 1897. godine. Juventus je potpisao sporazum sa sportskom e-commerce kompanijom Fanatics o partnerskoj saradnji u vezi sa merchandisingom, koja pokriva e-commerce, maloprodaju i licenciranje na globalnom nivou. Tim iz Torina planira da preokrene svoje negativne finansijske rezultate do sezone 2026-2027. Plan predviđa postepeno poboljšanje ekonomskih i finansijskih rezultata, sa ciljem postizanja pozitivnog neto prihoda i novčanog toka.

Svoje rezultate objaviće 20. septembra, a tržište bi bilo zadovoljno ako cena akcije premaši 2,50 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.