Peking nastoji da privuče strane investicije

Si se sastao sa šefovima američkih kompanija

Svet

27.3.2024 11:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Si se sastao sa šefovima američkih kompanija Si se sastao sa šefovima američkih kompanija
Kineski predsednik Si Đinping sastao se u sredu da američkim poslovnim liderima u Velikoj sali naroda u Pekingu, dok vlada pokušava da privuče strane... Si se sastao sa šefovima američkih kompanija

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u sredu da američkim poslovnim liderima u Velikoj sali naroda u Pekingu, dok vlada pokušava da privuče strane investitore da se vrate u Kinu, dok međunarodne kompanije traže uveravanja u vezi sa novim propisima.

Peking nastoji da podstakne rast u ovoj godini, nakon što su se direktne strane investicije u Kinu smanjile za osam procenata u 2023. godini. Zabrinutost investitora porasla je zbog zakona protiv špijunaže, zabrana izlaska i racija na konsultantske firme, prenosi Reuters.

Sve veći fokus Kine na nacionalnu bezbednost ostavio je mnoge kompanije nesigurnim gde bi mogle da pređu granice, čak i dok kineski lideri javno govore i stranim investitorima. „Istorija kinesko-američkih odnosa je istorija prijateljskih razmena između naša dva naroda“, rekao je Si, pozivajući dve zemlje da traže zajednički jezik i konsenzus.

SAD i Kina postepeno obnavljaju aranžmane nakon što su odnosi između dve ekonomske supersile pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina, sukobljavajući se oko trgovinske politike, budućnosti Tajvana i teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Predstavnici oko 20 američkih kompanija pozvani su na sastanak u sredu, koji je trajao oko 90 minuta. Među njima bio je suosnivač i izvršni direktor investicione kompanije BlackRock Stiven Švarcman (Stephen Schwarzman), kao i šefovi kompanija FedEx i Qualcomm.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...