Usporavanje posle pandemijskog rasta industrije video igara

Smanjeni prihodi na tržištu igrica za mobilne telefone

LifestyleSvet

15.12.2022 19:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Smanjeni prihodi na tržištu igrica za mobilne telefone Smanjeni prihodi na tržištu igrica za mobilne telefone
Tržište igrica za mobilne telefone opašće ove godine prvi put od početka ere pametnih telefona, jer je ovaj nekada brzo rastući sektor pogođen rastućim... Smanjeni prihodi na tržištu igrica za mobilne telefone

Tržište igrica za mobilne telefone opašće ove godine prvi put od početka ere pametnih telefona, jer je ovaj nekada brzo rastući sektor pogođen rastućim troškovima oglašavanja, padom potrošnje i prestankom intenzivnog priliva novih igrača iz vremena ranih stadijuma pandemije korona virusa.

Mobilne igrice postoje još od Nokijine zmije iz devedesetih godina, ali tek nakon 2008. godine kada je Apple pokrenuo svoj App Store krenuo je veliki rast, pretvarajući igrice za mobilne telefone u tržište vredno 100 milijardi dolara, koje danas čini polovinu ukupnih prihoda industrije igara, prenosi Financial Times.

Predviđa se da će prihodi u industriji igrica za mobilne telefone pasti za 6,4 odsto na 92,2 milijarde dolara, prema podacima specijalizovane kompanije Newzoo. To predstavlja preokret u odnosu na rast od 7,3 odsto u prošloj godini i 25,6 procenata u 2020. godini kada su blokade dovele do povećanja broja korisnika virtuelne zabave.

Istraživačka grupa Ampere Analysis prognozirala je prošlog meseca da će industrija video igrica oslabiti za 6,4 odsto, odnosno da će imati za šest milijardi dolara manje prihode nego prošle godine. Pad u industriji podstaknut je slabostima u SAD, Kini i Japanu, najvećim tržištima video igara.

Izvori iz industrije tvrde da su neke od najboljih svetskih mobilnih aplikacija zabeležile pad prihoda od kupovine dodatnih proizvoda za 15 do 20 odsto. Pad je posledica usporavanja u čitavoj industriji, nakon enormnog porasta potražnje i profita ranije tokom pandemije uz problem izazvane zastojem u lancu snabdevanja.  

  • TATJANA

    16.12.2022 #1 Author

    Sve je to promenljiva kategorija u zavisnosti od mnogo faktora

    Odgovori

  • Moon

    18.12.2022 #2 Author

    To se bar menja iz dana u dan

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.12.2022 #3 Author

    Pandemija je bila vrhunac,normalno da je doslo do stagnacije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...