SMANJENJE STOPE NEZAPOSLENOSTI U SAD U junu 4,8 milona Amerikanaca vraćeno na posao

SvetVesti

3.7.2020 10:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

SMANJENJE STOPE NEZAPOSLENOSTI U SAD U junu 4,8 milona Amerikanaca vraćeno na posao SMANJENJE STOPE NEZAPOSLENOSTI U SAD U junu 4,8 milona Amerikanaca vraćeno na posao
Stopa nezaposlenosti u SAD opala je u junu na 11,1 odsto sa prethodnih 13,3 procenta, nakon što se oko 4,8 miliona Amerikanaca vratilo na... SMANJENJE STOPE NEZAPOSLENOSTI U SAD U junu 4,8 milona Amerikanaca vraćeno na posao

Stopa nezaposlenosti u SAD opala je u junu na 11,1 odsto sa prethodnih 13,3 procenta, nakon što se oko 4,8 miliona Amerikanaca vratilo na posao, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Sektor ugostiteljstva doprineo je rastu zaposlenosti sa 2,1 milion radnih mesta, nakon što su barovi i restorani ponovo otvoreni širom SAD. Još 740.000 radnih mesta otvoreno je u maloprodaji, a u obrazovanju i zdravstvenim uslugama još 568.000, prenosi CBS News.

Ipak, zaposlenost u svim sektorima daleko je ispod nivoa iz marta, pre nego što je pandemija praktično zaustavila američku ekonomiju. Stopa nezaposlenosti od 11,1 odsto ne obuhvata ljude koji su napustili tržište rada tokom poslednjih meseci i ne traže aktivno posao.

Pored toga, nedavni porast broja zaraženih korona virusom na jugu i zapadu SAD krajem juna, zaustavio je veće dobitke u indsutrijama kao što je ugostiteljstvo, jer su mnoga preduzeća odustala od ponovnog otvaranja.

Odvojeno istraživanje američkog Ministarstva rada pokazalo je da se u poslednjoj nedelji juna 2,2 miliona Amerikanaca bez zaposlenja prijavilo za pomoć, što ukazuje da se istorijski velika otpuštanja nastavljaju i tokom leta.

Stopa nezaposlenosti u SAD dostigla je u maju rekordnih 20 odsto, kada je oko 9,0 miliona Amerikanaca ostalo bez posla, što je najviše od Velike depresije (1929-1933). Prema podacima američkog Ministarstva rada od 10. juna stopa nezaposlenosti u međuvremenu smanjena je na 13,3 odsto, što je i dalje bilo više od vrhunca koji je dostignut tokom svetske finansijske krize 2008. godine. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...