Južnoamerička zemlja beleži drastičan rast cena hrane i pića

Stopa inflacije u Argentini premašila 100 odsto

Svet

16.3.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Stopa inflacije u Argentini premašila 100 odsto Stopa inflacije u Argentini premašila 100 odsto
Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 odsto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom devedesetih godina. Kako su... Stopa inflacije u Argentini premašila 100 odsto

Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 odsto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom devedesetih godina.

Kako su saopštili iz statističke agencije te zemlje, stopa inflacije iznosi 102,5 odsto, što znači da su cene robe i usluga duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog kojih većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju da obuzdaju rast cena njihovim ograničavanjem, prenosi BBC.

Međutim, rast cena hrane i pića je drastičan. One su u februaru porasle 9,8 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Argentinski mediji su objavili da su cene mesa za mesec dana porasle skoro 20 odsto. List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni talas i suša ozbiljno uticali na stočarstvo i poljoprivredu.

Visoka inflacija se u ovoj zemlji oseća već dugo. U septembru prošle godine organizovani su protesti, a glavni zahtev demonstranata je bio da se rast cena obuzda. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu, 2.000 pezosa, koja je trebalo da bude odgovor na rast cena.

Argentinska vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podele ugrozile ekonomiju. Prošlog leta u mesec dana promenjena su tri ministra ekonomije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi dolara za spašavanje ekonomije. To je bila poslednja isplata u tridesetomesečnom programu pomoći, čija je ukupna vrednost 44 milijarde dolara.

  • CUPKA

    16.3.2023 #1 Author

    Zalosno. Narod ce se poubijati za hranu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.3.2023 #2 Author

    Nezapamcena inflacija,jadni ljudi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...