Ulagači ohrabreni podacima o inflaciji

Nakon oštrog pada, berzanski indeksi na uzlaznoj putanji

BerzaSvetVesti

15.3.2023 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nakon oštrog pada, berzanski indeksi na uzlaznoj putanji Nakon oštrog pada, berzanski indeksi na uzlaznoj putanji
Američki berzanski indeksi su zabeležili značajan rast, jer su strahovanja u vezi sa bankarskim sistemom splasnula, a podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama... Nakon oštrog pada, berzanski indeksi na uzlaznoj putanji

Američki berzanski indeksi su zabeležili značajan rast, jer su strahovanja u vezi sa bankarskim sistemom splasnula, a podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bili u skladu s očekivanjima.

Dow Jones je porastao 1,06 odsto, na 32.155 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,68 odsto, na 3.920 poena, a Nasdaq indeks 2,14 odsto, na 11.428 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nakon oštrog pada dan ranije, u utorak su indeksi porasli, jer je popustio pritisak na bankarski sektor koji je trajao od kraja prošle sedmice i propasti dve banke – Silicon Valley (SVB) i Signature.

Ulagače nije pokolebala ni prilično negativna ocena bankarskog sektora u režiji Moody’s-a.

Strahovanja od širenja krize u bankarskom sistemu splasnula su nakon što su vlasti SAD i niza drugih zemalja poručile da će kriza biti sprečena i da nema razloga za zabrinutost u vezi sa drugim bankama.

Ulagače su ohrabrili i podaci o inflaciji, koji su u skladu s očekivanjima analitičara.

U februaru su potrošačke cene u SAD porasle 0,4 odsto na mesečnom nivou, a šest odsto na godišnjem.

To ukazuje na postupno popuštanje inflacionih pritisaka, pa se ponovo javljaju špekulacije da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), usporiti tempo povećanja kamata.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Dosta je nestabilnosti i neizvesnosti na berzi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...