Bankarski sektor pod pritiskom

Berzanski indeksi oštro pali uoči izveštaja o zapošljavanju

BerzaNovacSvet

10.3.2023 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi oštro pali uoči izveštaja o zapošljavanju Berzanski indeksi oštro pali uoči izveštaja o zapošljavanju
Na Wall Streetu su u četvrtak cene deonica oštro pale jer su ulagači nesigurni uoči objave izveštaja o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)... Berzanski indeksi oštro pali uoči izveštaja o zapošljavanju

Na Wall Streetu su u četvrtak cene deonica oštro pale jer su ulagači nesigurni uoči objave izveštaja o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i jer se pod snažnim pritiskom našao bankarski sektor.

Dow Jones skliznuo je 1,66 odsto, na 32.254 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,85 odsto, na 3.918 poena, a Nasdaq indeks 2,05 odsto, na 11.338 bodova, prenosi Mina.

Pritom je najviše, četiri odsto, potonuo S&P indeks finansijskog sektora, što je posledica nesigurnosti ulagača, nakon što je SVB Financial Group, veliki kreditor tehnološke industrije, objavio plan povećanja kapitala kako bi poboljšao bilans, koja je pod pritiskom gubitaka i pada depozita.

Cena deonice SVB-a potonula je 60 odsto, a oštro je, 12 odsto, pala i cena deonice Signature banke, 12 odsto, nakon što je njena filijala za kriptovalute najavila likvidaciju.

Bankarski sektor je ionako pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

Međutim, nije u četvrtak pod pritiskom bio samo finansijski sektor nego i svi ostali jer ulagači nisu voljni da rizikuju uoči izveštaja o zapošljavanju, koje će biti objavljeno u petak i koji bi mogao znatno uticati na smer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u SAD-u broj zaposlenih u februaru porastao 205.000, znatno sporije u odnosu na 517.000 u januaru.

Međutim, niz nedavno objavljenih podataka pokazuje da je potražnja na tržištu rada i dalje snažna, pa se može očekivati rast plata i potrošnje, a to znači da će Fed nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Ove sedmice je predsednik Feda, Jerome Powell, kazao da je banka spremna za veće korake ako budući ekonomski podaci pokažu da su potrebne strože mere za obuzdavanje inflacije.

To je izazvalo strahovanja ulagača da će Fed na sednici u martu povećati ključne kamate agresivnih 0,5 postotnih bodova, dok se još početkom sedmice očekivalo povećanje za blažih 0,25 bodova.

Stoga se sada na tržištu novca procenjuje da će Fed do septembra povećati kamate u raspon od 5,5 do 5,75 odsto, dok se sada kamate kreću između 4,5 i 4,75 odsto.

I na većini evropskih berzi cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio 0,63 odsto, na 7.879 bodova, a pariski CAC 0,12 odsto, na 7.315 poena. Frankfurtski DAX ojačao je 0,01 odsto, na 15.633 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.