rast akcija tehnoloških kompanija u zemlji

Subvencije od 19 milijardi dolara za proizvodnju čipova u Južnoj Koreji

Svet

23.5.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Subvencije od 19 milijardi dolara za proizvodnju čipova u Južnoj Koreji Subvencije od 19 milijardi dolara za proizvodnju čipova u Južnoj Koreji
Južna Koreja je predstavila paket podsticaja od 19 milijardi dolara za jačanje svog sektora čipova, čemu će se posebno radovati kompanije Samsung Electronics i... Subvencije od 19 milijardi dolara za proizvodnju čipova u Južnoj Koreji

Južna Koreja je predstavila paket podsticaja od 19 milijardi dolara za jačanje svog sektora čipova, čemu će se posebno radovati kompanije Samsung Electronics i SK Hynix dok se utrkuju da ostanu ispred u sve konkurentnijoj globalnoj industriji.

Program od 26 biliona vona uključuje 17 biliona vona finansijske podrške za određene investicije, kao i poreske podsticaje, navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije. Ukupan iznos je više nego duplo veći od 10 biliona vona koliko je ministar finansija Čoi Sang-mok predložio pre manje od dve nedelje, piše Bloomberg.

Akcije Samsunga su preokrenule ranije gubitke i porasle za 1,4 odsto u Seulu nakon objave. Akcije drugih azijskih proizvođača poluprovodnika takođe su porasle nakon objave pada zarade američke kompanije Nvidia. Akcije SK Hynixa su produžile svoje jutarnje dobitke i porasle za oko tri odsto nakon vesti.

Rekordni program subvencija prati pozive da se podrži lokalna industrija čipova dok vlade od SAD do Kine troše milijarde na privlačenje i pokretanje proizvodnih projekata velikih kompanija poput Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) i Intel.

Ta globalna potrošnja se ubrzava kako tenzije između Vašingtona i Pekinga prete da ugroze globalno snabdevanje komponentama kritičnim za većinu savremenih uređaja i vojsku.

Južna Koreja, najveći svetski proizvođač memorijskih čipova, odavno preferira privatne konglomerate kao što su Samsung i SK da predvode investicione inicijative. Ali vlada sada igra aktivniju ulogu, koja je dovela do planova za podizanje mega-klastera fabrika čipova izvan Seula.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.