cena duplo viša u odnosu na 2022. godinu

Suša i klimatske promene prepolovili proizvodnju šafrana

AgrobiznisBiznisSvet

30.12.2023 10:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Suša i klimatske promene prepolovili proizvodnju šafrana Suša i klimatske promene prepolovili proizvodnju šafrana
Cena vrhunskog šafrana u Iranu porasla je na 1.400 dolara, duplo više nego prošle godine, a cene u svetu mogle bi da porastu na... Suša i klimatske promene prepolovili proizvodnju šafrana

Cena vrhunskog šafrana u Iranu porasla je na 1.400 dolara, duplo više nego prošle godine, a cene u svetu mogle bi da porastu na 1.800 dolara, piše Politika.

Teški vremenski uslovi, suša i klimatske promene prepolovili su proizvodnju najskupljeg začina na svetu. Ovogodišnji prinos neće biti ni polovina onoga iz 2022. godine. Više od devet desetina svetske ponude ovog začina dolazi iz Irana.

Zbog sposobnosti da raste u sušnim klimatskim uslovima više od devet desetina svetske ponude šafrana dolazi iz Irana. Ovaj cvet naziva se „zlato pustinje“, a cenjen je zbog jakog mirisa, bogatog ukusa i duboke boje.

Ali uzgajivači i trgovci kažu da klimatske promene i loše snabdevanje vodom umanjuju prihode, te da je pad prinosa već doveo do novog rekordnog skoka cena najskupljeg začina na svetu.

Poljoprivrednici u regionu Horasan očekuju da će ovogodišnja žetva biti manja za polovinu u odnosu na 2022. godini.

„Očekuje se da će ukupna proizvodnja pasti sa 400 tona na oko 170 tona“, kaže Ali Šariati Mohadam, izvršni direktor kompanije Novin Safrron, vodećeg iranskog proizvođača i izvoznika, piše Financial Times.

Direktor berze šafrana u Torbat Jamu rekao je da je ledena zima praćena suvim prolećnim i letnjim vrućinama do 50 stepeni, opustošila ceo severoistočni region u blizini granice sa Avganistanom.

  • Vale

    30.12.2023 #1 Author

    Dobro je da mi u vecini, nemamo naviku koriscenja safrana kao zacina

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #2 Author

    Slabo da se šafan kod nas koristi, ali svejedno je šteta…

    Odgovori

  • Dux011

    2.1.2024 #3 Author

    Na skupo, jos skuplje, a retko ko ga je i probao ikad…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.1.2024 #4 Author

    Velika steta svakako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...