Najveći svetski proizvođač automobila beleži rast

Toyota postigla rekord u novembru

AutomobiliBiznisSvet

26.12.2022 12:48 Autor: Vladimir Jokanović 3

Toyota postigla rekord u novembru Toyota postigla rekord u novembru
Toyota Motor Corp. saopštila je da je njena globalna proizvodnja dostigla rekord u novembru, delimično zahvaljujući dobroj potražnji za automobilima, ali je upozorila na... Toyota postigla rekord u novembru

Toyota Motor Corp. saopštila je da je njena globalna proizvodnja dostigla rekord u novembru, delimično zahvaljujući dobroj potražnji za automobilima, ali je upozorila na neizvesne izglede zbog stalnog nedostatka poluprovodnika i naglog širenja zaraze Covid-19 u Kini.

Najveći svetski proizvođač automobila proizveo je 833.104 vozila prošlog meseca, što je povećanje od 1,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Globalna prodaja Toyote porasla je za 2,9 procenata na 796.484 vozila, saopštila je japanska kompanija u ponedeljak, prenosi Bloomberg.

Proizvodnja vozila odražava solidnu potražnju u Severnoj Americi i oporavak u odnosu na godinu dana ranije kada je infekcija korona virusa u Aziji poremetila lance snabdevanja.

Autoindustriju i dalje prati nestašica čipova i drugih delova za automobile, dok se suočava sa izazovima koji proističu iz brzog širenja korona virusa u Kini.

Početkom novembra Toyota je smanila svoj globalni cilj proizvodnje za fiskalnu godinu do marta, držeći se umanjenih izgleda za profit zbog nedostatka čipova.

Domaća proizvodnja Toyote pala je za 3,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je proizvodnja u inostranstvu porasla za 3,8 procenata.

Akcije kompanije Toyota porasle su u Tokiju za 0,3 odsto, ublažavajući ovogodišnji pad vrednosti od 13 odsto. Nissan Motor Co. prijavio je pad globalne proizvodnje u novembru za 23 odsto, dok je kompanija Honda zabeležila pad proizvodnje za 12 odsto.

  • Anna

    26.12.2022 #1 Author

    Tojota je uvek imala dobra kvalitetna vozila, solidnog dizajna, pa ne čudi što su imali rast proizvodnje i prodaje.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    26.12.2022 #2 Author

    Ne mogu da proizvedu dovoljan br vozila kolika je potraznj. Neko rece kriza

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.12.2022 #3 Author

    Svetska ekonomska kriza a najvise se kupuju automobili i stanovi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...