Investicija vredna dve milijarde dolara

U Kelnu otvorena prva Fordova evropska fabrika električnih automobila

Svet

13.6.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Kelnu otvorena prva Fordova evropska fabrika električnih automobila U Kelnu otvorena prva Fordova evropska fabrika električnih automobila
Američki proizvođač automobila Ford otvorio je svoju prvu evropsku fabriku električnih automobila u nemačkom gradu Kelnu, a početak proizvodnje očekuje se do kraja godine,... U Kelnu otvorena prva Fordova evropska fabrika električnih automobila

Američki proizvođač automobila Ford otvorio je svoju prvu evropsku fabriku električnih automobila u nemačkom gradu Kelnu, a početak proizvodnje očekuje se do kraja godine, prenosi Seebiz.

Kompanija  je u fabriku uložila dve milijarde dolara. Sada se radi na prototipovima. Kapacitet fabrike biće 250.000 električnih automobila godišnje.

„EV centar u Kelnu biće prva Fordova fabrika za sklapanje bez ugljen-dioksida koja se otvara na globalnom nivou i podržava nastojanja kompanije da postigne globalnu nultu emisiju ugljenika do 2035. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

Bil Ford (Bill Ford), izvršni predsednik kompanije, nazvao je centar „početkom nove generacije čiste proizvodnje i električnih vozila u Evropi“.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) pohvalio je investiciju kao dobru vest za Keln i za proizvodnju automobila u Nemačkoj. Hendrik Vist (Hendrik Wüst), šef pokrajine Severna Rajna Vestfalija u kojoj se nalazi Keln, takođe, je pohvalio ovaj potez.

Ford je pod pritiskom, jer je automobilska kompanija izgubila tlo u evropskom poslovanju s putničkim vozilima. Kasnilo se s proizvodnjom električnih vozila.

Nedavno je menadžment najavio da će delovi razvojnog odeljenja u Kelnu biti premešteni u Sjedinjene Države i da će osoblje biti otpušteno. U fabrici u Kelnu, gde je Ford prisutan od 1930. godine, biće otpušteno 2.300 od sadašnjih 14.000 zaposlenih.

Međutim, investicije u električna vozila imaju za cilj da stave do znanja da će ova lokacija nastaviti da igra važnu ulogu za američku kompaniju.

  • MARA

    14.6.2023 #1 Author

    Da l ce da zazive ti automobili

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...