Evropa i dalje zavisi od ruskog uvoza energenata

U prva 24 dana novembra Rusija u EU i Veliku Britaniju isporučila 1,34 miliona barela dizela

EUSvet

30.11.2022 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U prva 24 dana novembra Rusija u EU i Veliku Britaniju isporučila 1,34 miliona barela dizela U prva 24 dana novembra Rusija u EU i Veliku Britaniju isporučila 1,34 miliona barela dizela
Evropa se i dalje oslanja na Rusiju kao izvor dizela, iako će za nešto manje od 10 nedelja stupiti na snagu sankcije kojima će... U prva 24 dana novembra Rusija u EU i Veliku Britaniju isporučila 1,34 miliona barela dizela

Evropa se i dalje oslanja na Rusiju kao izvor dizela, iako će za nešto manje od 10 nedelja stupiti na snagu sankcije kojima će trgovina energentima biti blokirana.

U prva 24 dana novembra Evropska unija i Velika Britanija uvezle su iz Rusije više od polovine svojih zaliha dizel goriva, pokazuju podaci kompanije Vortexa koje je sakupio Bloomberg. Nivo zavisnosti naglo je porastao u oktobru, kada je region bio primoran da poveća uvoz kako bi nadoknadio nestašicu izazvanu štrajkovima koji su dokrajčili kapacitete francuskih rafinerija.

Tankeri su od 1. do 24. novembra u EU i Veliku Britaniju dostavili u proseku 1,34 miliona barela dizel goriva, prema podacima kompanije Vortexa. To je značajan pad u odnosu na oktobar, ali je i dalje više od proseka zabeleženog u prvih 10 meseci ove godine, piše Bloomberg.

Evropskim sankcijama, koje stupaju na snagu 5. februara, biće prekinute prekomorske isporuke dizela i drugih naftnih proizvoda iz Rusije. Istočnoevropska zemlja je, međutim, i dalje jedan od najvećih eksternih dobavljača evropskog bloka, što znači da će se kupci suočiti sa velikim zastojem ukoliko EU ne bude u mogućnosti da nadomesti nedostatak energenata iz drugih izvora.

Rusija je dnevno u EU i Veliku Britaniju isporučivala 600.000 barela dizel goriva od 1. do 24. novembra, što čini 45 odsto ukupnih isporuka. U oktobru je ta brojka bila 34 odsto, a prosek za prvih 10 meseci godine bio je 51 odsto.

Dok je Evropa pod pritiskom da pronađe alternativne izvore iz kojih će dopuniti svoje rezerve, Rusija takođe treba da nađe nove kupce, uzimajući u obzir da je u septembru više od polovine isporuka otišlo u EU. Među važnim kupcima ruskih energenata nalaze se i Turska, Maroko i Tunis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...