obezbediće obuku i posao

Velike kompanije obećale da će zaposliti više od 13.000 izbeglica u Evropi

BiznisFirme u fokusuSvet

19.6.2023 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Velike kompanije obećale da će zaposliti više od 13.000 izbeglica u Evropi Velike kompanije obećale da će zaposliti više od 13.000 izbeglica u Evropi
Multinacionalne kompanije, među kojima su Amazon, Marriott i Hilton, obećale su u ponedeljak da će tokom naredne tri godine u Evropi zaposliti više od... Velike kompanije obećale da će zaposliti više od 13.000 izbeglica u Evropi

Multinacionalne kompanije, među kojima su Amazon, Marriott i Hilton, obećale su u ponedeljak da će tokom naredne tri godine u Evropi zaposliti više od 13.000 izbeglica, uključujući Ukrajinske.

Dan uoči obeležavanja Svetskog dana izbeglica, 20. juna, 41 korporacija je najavila da će obezbediti posao, obuku ili vezu s drugim mogućnostima za rad za više od 250.000 izbeglica, od kojih će 13.680 dobiti posao direktno u tim kompanijama, prenosi Beta.

Amazon je obećao da će zaposliti najmanje 5.000 izbeglica u Evropi, hotelski lanci Marriott i Hilton po 1.500, Starbucks 1.000, a radne mesta će obezbediti i Adidas, L’Oreal, Pepsi, Hayat i druge kompanije.

„Svaki broj je priča o jednoj porodici koja je ostavila sve tražeći bezbednost, zaštitu i želeći da se što pre obnovi. Tako da obaveze koje će preduzeća preuzeti u ponedeljak su apsolutno važne“, izjavila je zamenica visokog komesara UN za izbeglice Keli Klements (Kelly T. Clements).

Ona je rekla da je u svetu raseljeno 110 miliona ljudi, a da se procenjuje da je Ukrajinu napustilo 12 miliona, od kojih je gotovo polovina otišla u druge evropske zemlje, što je najveći izbeglički talas u Evropi od Drugog svetskog rata.

Odluka kompanija o zapošljavanju izbeglica saopštena je na poslovnom samitu u Parizu koji je organizovala neprofitna koalicija Šatorsko partnerstvo za izbeglice koja povezuje preduzeća i izbeglice.

„Ovo je dobro za nas kao kompaniju jer je to prilika da dodamo raznolikost našoj radnoj snazi koja će nas učiniti jačim. Raznolikost donosi inovaciju, kreativnost, različito sagledavanje“, izjavio je potpredsednik za ljudske resurse u Amazonu Ofori Agboka.

On je rekao da će većina izbeglica biti angažovana na poslovima skladištenja, transporta i isporuka.

Kompanije se nadaju da će izbeglice pomoći da se zadovolje povećane potrebe za radnicima posle ekonomskog oporavka od pandemije. Nezaposlenost u Evropi je na najmanjem nivou od uvođenja evra 1999. godine.

Međunarodni izvršni direktor Marriott Entoni Kapuano (Anthony Capuano) izjavio je da taj lanac hotela beleži rekordnu potražnju na mnogim tržištima u Evropi i da zbog toga ubrzano zapošljavaju. Izbeglice će u tim hotelima moći da rade na održavanju, recepciji ili u kuhinji.

Ukrajinci su naišli na dobrodošlicu u Evropi, ali Klements je, iako pozdravljajući otvaranje škola, radnih mesta i drugih mogućnosti za njih, istakla da bi isto trebalo da bude ponuđeno drugim izbeglicama koji beže od sukoba i kriza u zemljama kao što su Sirija, Sudan i Avganistan.

  • MAJA

    19.6.2023 #1 Author

    S jedne strane masovna otpuštanja, s druge strane upošljavanje izbeglica, koja je to politika

    Odgovori

  • LJILJANA95

    27.6.2023 #2 Author

    Podržavam zapošljavanje izbeglica, ali otkud onda masovna otpuštanja?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...