Prognoze američkih stručnjaka za klimu

Velike su šanse da će ova godina biti najtoplija u istoriji

Svet

15.8.2023 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Velike su šanse da će ova godina biti najtoplija u istoriji Velike su šanse da će ova godina biti najtoplija u istoriji
Postoji skoro 50 odsto verovatnoće da će 2023. godina biti najtoplija godina ikada zabeležena, a sledeća bi mogla biti još toplija, rekli su stručnjaci... Velike su šanse da će ova godina biti najtoplija u istoriji

Postoji skoro 50 odsto verovatnoće da će 2023. godina biti najtoplija godina ikada zabeležena, a sledeća bi mogla biti još toplija, rekli su stručnjaci američke vlade za klimu. 

„Godina 2023. do danas je bila treća najtoplija zabeležena godina“, rekla je novinarima glavna naučnica američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) Sara Kapnik (Sarah Kapnick).

„Praktično je izvesno, šanse su preko 99 odsto, da će se 2023. godina svrstati među pet najtoplijih godina u istoriji sa skoro 50 odsto verovatnoće da će biti proglašena i za najtopliju u istoriji“, rekla je Kapnik, a prenosi francuska novinska agencija AFP. 

Gevin Šmit (Gavin Schmidt), direktor Godard instituta za svemirske studije agencije NASA, rekao je da bi sledeća godina mogla biti još toplija nego ova, zbog fenomena zagrevanja Pacifika poznatog kao El Ninjo. 

„Najveći uticaj El Ninja će se zapravo desiti 2024. godine“, rekao je Šmit. „Očekujemo da će ne samo 2023. godina biti rekordno topla godina, već očekujemo da će 2024. godina biti još toplija.”   

Klimatska opservatorija Evropske unije Kopernikus izvestila je prošle nedelje da je jul bio najtopliji mesec ikada zabeležen na Zemlji, a podaci agencije NOAA u skladu su sa podacima EU. 

„Prosečna globalna temperatura površine u julu bila je 1,12 stepeni celzijusovih iznad proseka, što ga svrstava u najtopliji jul u 174-godišnjem rekordu agencije NOAA“, saopštila je NOAA. 

NOAA je, takođe, saopštila da je globalna temperatura površine okeana dostigla rekordno visok nivo u julu četvrti mesec zaredom, dok su karakteristike El Ninja, koje su se pojavile u junu, nastavile. 

Kejt Kalvin (Kate Calvin), glavna naučnica agencije NASA i viši savetnik za klimu, rekla je da „klimatske promene utiču na ljude i ekosisteme širom sveta.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...