Akvizicija vredna četiri milijarde dolara

Vlasnik Formule 1 preuzima MotoGP

AutomobiliBiznisSvet

28.3.2024 10:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Vlasnik Formule 1 preuzima MotoGP Vlasnik Formule 1 preuzima MotoGP
Vlasnik Formule 1 Liberty Media namerava da završi kupovinu MotoGP svetskog šampionata za sumu od oko četiri milijarde evra. Dogovor bi mogao da bude... Vlasnik Formule 1 preuzima MotoGP

Vlasnik Formule 1 Liberty Media namerava da završi kupovinu MotoGP svetskog šampionata za sumu od oko četiri milijarde evra.

Dogovor bi mogao da bude objavljen u narednim danima, uoči treće trke MotoGP sezone na Velikoj nagradi Amerike.

Rukovodioci Liberty Medije i sportske kompanije Dorna Sports, promotera MotoGP šampionata, takmičenja WorldSBK i MotoE svetskog prvenstva zaključili su ugovor pre nekoliko nedelja, prenosi Motorsport.com.

Liberty Media i Dorna Sports navodno su nameravali da ozvaniče dogovor pred početak sezone MotoGP ranije ovog meseca. Međutim, zabrinutost zbog intervencije tela Evropske komisije koja reguliše tržište konkurencije, odložila je tu nameru. Saopštenje o spajanju očekuje se u aprilu.

Preuzimanje se može smatrati kao gotova stvar, preneo je Financial Times, iako je neobično da nadležni za primenu zakona o konkurenciji ne analiziraju slučaj.

Investicioni fond CVC Capital Partners sa sedištem u Luksemburgu posedovao je F1 i MotoGP do 2006. godine, kada su evropske antimonopolske vlasti zaključilo da to nije po pravilima, nakon čega je prodat MotoGP.

Liberty Media, koja je 2016. godine preuzela Formulu 1, podigla je nivo popularnosti ovog sporta na najviši nivo. Kontinuirano proširenje kalendara trka – kojih je 24 u sezoni, donelo je porast profita, a Liberty Media namerava da ponovi taj uspeh sa motociklizmom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...