veći oslonac na spoljne partnere

Volkswagen unapređenu platformu softvera za autonomna vozila lansira najkasnije 2028. godine

AutomobiliFirme u fokusuLifestyleSvet

12.5.2023 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Volkswagen unapređenu platformu softvera za autonomna vozila lansira najkasnije 2028. godine Volkswagen unapređenu platformu softvera za autonomna vozila lansira najkasnije 2028. godine
Volkswagen-ova softverska jedinica Cariad će verovatno svoju platformu sledeće generacije 2.0 za samovozeće automobile izbaciti na tržište do 2027. ili 2028. godine, rekao je... Volkswagen unapređenu platformu softvera za autonomna vozila lansira najkasnije 2028. godine

Volkswagen-ova softverska jedinica Cariad će verovatno svoju platformu sledeće generacije 2.0 za samovozeće automobile izbaciti na tržište do 2027. ili 2028. godine, rekao je Arno Antlic (Arno Antlitz), glavni finansijski direktor na konferenciji Financial Times-a.

Softver bi omogućio takozvanu autonomnu vožnju „nivoa 4“ i trebalo je da bude implementiran u celoj floti vozila od 2026. godine, ali je njegov razvoj pretrpeo kašnjenja, prenosi Reuters.

Antlic je rekao da je kompanija prvo želela da se koncentriše na verziju platforme koja će biti implementirana od sledeće godine u premijum električnim modelima kao što su e-Macan i Audi Q6 e-tron.

„Ta platforma će podržati sjajne automobile, i to nam daje malu fleksibilnost da odložimo implementaciju za 2027, 2028. godinu“, dodao je on, potvrđujući prošlogodišnji izveštaj Reuters-a da će platforma biti realizovana pri kraju ove decenije.

Volkswagen je ranije ove nedelje imenovao novog šefa proizvodnje Bentlija Petera Boša da vodi Cariad, da bi se poboljšao rad i izbegla nova kašnjenja i prekomerna potrošnja.

„Ovo će biti veoma jak tim koji će se fokusirati na preokret Cariad-a“, rekao je Antlic u četvrtak, i dodao da je cilj da se više oslanja na spoljne partnere i da se radi manje u kompaniji kako bi se smanjila potrošnja novca, dok proizvođač automobila pokušava da izgradi i unapredi svoju softversku ekspertizu.

Volkswagen-ov krajnji cilj je objedinjen sklop softvera i elektronike za sva vozila Volkswagen Grupe, od snabdevača iz Evrope i Severne Amerike i Kine.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...