rezultatu boljem od prognoza doprinose domaća potrošnja i izvoz

Značajan ekonomski rast Malezije

SvetU fokusu

17.5.2024 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Značajan ekonomski rast Malezije Značajan ekonomski rast Malezije
Malezijska ekonomija je rasla brže nego što je prvobitno procenjeno u prvom kvartalu, podstaknuta privatnom potrošnjom i oživljavanjem izvoza. Bruto domaći proizvod povećao se... Značajan ekonomski rast Malezije

Malezijska ekonomija je rasla brže nego što je prvobitno procenjeno u prvom kvartalu, podstaknuta privatnom potrošnjom i oživljavanjem izvoza.

Bruto domaći proizvod povećao se za 4,2 odsto međugodišnje u periodu januar-mart, saopštila je centralna banka Malezije u petak rano ujutro po evropskom vremenu. To je više od prethodne procene od 3,9 odsto, kao i od srednje prognoze u Bloombergovom istraživanju.

Dok su snažan sektor usluga i proizvodna proizvodnja pomogli u pokretanju ekonomije, bolji rezultat nego što se ranije očekivalo u segmentima poljoprivrede i građevinarstva doprineo je podizanju ukupnog rasta.

Banka Malezije očekuje povećanje BDP-a između četiri i pet odsto ove godine zbog poboljšanja spoljne tražnje.

Premijer Anvar Ibrahim je nagovestio da ne žuri da smanji subvencije za gorivo zbog zabrinutosti da će to podstaći pritiske na cene i povećati potrošnju. Centralna banka predviđa da bi inflacija, koja je bila ispod 2,0 odsto od septembra, ove godine u proseku mogla da iznosi čak 3,5 odsto ako se subvencije postepeno ukidaju.

Prognoza inflacije je zasnovana na pretpostavci da će vlada ukinuti subvencije za gorivo na „postepeni i sekvencijalni“ način. Kratkoročno, reforme subvencija mogu uticati na potrošnju i investicije, iako će to biti ublaženo ciljanom pomoći vlade. Osim toga, reforme subvencija će biti pozitivne za zemlju – potrošnja domaćinstava bi bila efikasnija i podstakla bi kompanije da ulažu u zelenu energiju, smatraju u centralnoj banci.

  • Nata

    17.5.2024 #1 Author

    Lepa vest. Neka nastave tako.

    Odgovori

  • JANA

    19.5.2024 #2 Author

    Bravo za njih, malo i o drugim privredama da se informišemo

    Odgovori

  • BOBICA

    19.5.2024 #3 Author

    Samo neka nastave tako!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.