SVETSKE LIČNOSTI ISTORIJSKE 2020. GODINE Novoizabrani Bajden i Haris i neprolazna Merkel

IzdvajamoLifestyleSvetVestiZanimljivosti

2.1.2021 10:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

SVETSKE LIČNOSTI ISTORIJSKE 2020. GODINE Novoizabrani Bajden i Haris i neprolazna Merkel SVETSKE LIČNOSTI ISTORIJSKE 2020. GODINE Novoizabrani Bajden i Haris i neprolazna Merkel
Nekoliko ličnosti izdvojilo se uspehom i javnim nastupom u 2020. godini koja bi mogla ostati upamćena kao najneobičnija u našim životima. U izboru za... SVETSKE LIČNOSTI ISTORIJSKE 2020. GODINE Novoizabrani Bajden i Haris i neprolazna Merkel

Nekoliko ličnosti izdvojilo se uspehom i javnim nastupom u 2020. godini koja bi mogla ostati upamćena kao najneobičnija u našim životima.

U izboru za osobu godine prestižni magazin Time opredelio se za dvoje ljudi, novoizabranog američkog predsednika Džo Bajdena (Joe Biden) i potpredsednicu Kamalu Haris (Kamala Harris). Budući da su predsednički izbori u SAD jedan od najvažnijih događaja godine, koji je na trenutke bio važnija tema od korona virusa, ne iznanađuje da su pobednici tih izbora osobe godine.

Foto: Tanjug/AP

Osim što su im pripisane očigledne zasluge za izborni poraz Donalda Trampa (Donald Trump), koji je valjda podjednako važan kao i njihova pobeda, Time ističe da su Bajden i njegov predsednički tim veoma ozbiljno shvatili pandemiju. Bajden i Haris među prvima su se vakcinisali, i to pred kamerama, dajući primer Amerikancima i najavljujući da će im borba protiv pandemije biti prioritet kada budu ušli u Belu kuću 20. januara. U užem izboru za osobu godine prestižnog nedeljnika našao se i američki epidemiolog Entoni Fauči (Anthony Fauci).

Entoni Fauči
Foto: Tanjug/AP

Na listi 100 najmoćnijih žena protekle godine u izboru magazina Forbes, Haris je na trećem mestu. Ispred nje su nemačka kancelarka Angela Merkel i direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde). Prvo mesto Angele Mekel izgleda sasvim opravdano, budući da je ona trijumfalno vodila nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini 2020. godine. Nemačka kancelarka nagovestila je da će se ove godine povući, a o tome ćemo više znati nakon februarskih izbora u stranci CDU, čiji je ona član.

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, ona je najpre u maju sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) predložila osnivanje fonda vrednog 500 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije. Kada je preuzela predsedavanje ključno je uticala da se odobri 1.800 milijardi evra vredan finansijski paket, a u okviru njega krizni fond od 750 milijardi evra. Bila je uporna i uprkos otporu nekoliko država EU, izborila dogovor. Zatim je pomogla u postizanja dogovora o Brexitu i najzad učestvovala u potpisivanju istorijskog Investicionog sporazuma sa Kinom. Najbogatija žena sveta je naslednica Elis Volton (Alice Walton) iz SAD koja poseduje imovinu vrednu oko 70 milijardi dolara.

Foto: Youtube screenshot

Ličnost godine izvan politike, po izboru magazina Fortune je Ilon Mask (Elon Musk) izvršni direktor, suosnivač i suvlasnik kompanija Tesla i Space X. Akcije Tesle porasle su oko 650 odsto u 2020. godini, Space X je postala prva privatna kompanija koja je lansirala u svemir letelicu sa ljudskom posadom, a Mask je u jednom danu, 7. decembra zaradio 9,7 milijardi dolara. Tesla je nekoliko dana kasnije ušla u listing indeksa S&P500 i sada vredi više nego Volkswagen, Toyota, Nissan, Hyundai, GM, Ford, Honda, Fiat Chrysler i Peugeot zajedno. Poslednjeg dana 2020. godine akcije Tesle ojačale su više od 4,5 odsto. Novu godinu je ipak, kao najbogatija osoba u svetu, dočekao Džef Bezos (Jeff Bezos) sa imovinom vrednom 191 milijardu dolara, a Mask je drugi sa 153,5 milijardi. Odmah iza njih su Bil Gejts (Bill Gates) i Voren Bafet (Warren Buffett), kao i Bernar Arno (Bernard Arnault) prvi čovek kompanije Loiis Vuitton.

Foto: Wikipedia.org

Sa novim vremenom stigla su i nova lica. Nagradu Forbesa za osobu godine na društvenim mrežama dobila je Čarli Dameljo ( Charli D’Amelio) iz Konektikata u SAD. Ona je zvezda Tik-Toka, ima 16 godina i prva je osoba u svetu koja je zaradila 100 miliona dolara kao influenserka na popularnoj društvenoj mreži. Prvi video koji je postao viralan postavila je u julu 2019. Od novembra iste godine počela je da objavljuje na Youtube kanalu, a u međuvremenu je potpisala ugovore za mlade talente sa nekoliko kompanija, uključujući Sony Music.

Foto: Tanjug/AP

Godina za nama imala je svoje junake i antijunake. Jedan od njih bi mogao biti generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) koji je u 2020. postao planetarno poznat. Prestižnu Nobelovu nagradu za književnost dobila je američka pesnikinja Luiz Glik (Louise Gluck). Nju je 2015. tadašnji predsednik SAD Barak Obama (Barack Obama) odlikovao Nacionalnom humanitarnom medaljom. Nobelova nagrada pesnikinji je uručena kod kuće, a zbog pandemije Covid-19 ceremonija proglašenja bila je onlajn.

Foto: Wikipedia.org

Među onima koji su nas napustili 2020. godine su legendani fudbaler Dijego Maradona, košarkaš Kobi Brajant, kompozitor Enio Morikone i glumac Šon Koneri.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...