Teška ekonomska situacija u Avganistanu

Talibani zabranili upotrebu deviza

SvetVesti

3.11.2021 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Talibani zabranili upotrebu deviza Talibani zabranili upotrebu deviza
Vlasti u Avganistanu zabranile su upotrebu stranih valuta, iako bi to moglo dodatno da poremeti ekonomiju koja se nalazi na ivici kolapsa. Talibanske vlasti... Talibani zabranili upotrebu deviza

Vlasti u Avganistanu zabranile su upotrebu stranih valuta, iako bi to moglo dodatno da poremeti ekonomiju koja se nalazi na ivici kolapsa. Talibanske vlasti saopštile su da „ekonomska situacija i nacionalni interesi“ nalažu da svi Avganistanci koriste avganistansku valutu u svakoj trgovini.

Ekonomija zemlje je u teškom stanju zbog povlačenja međunarodne finansijske podrške, nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu, podseća BBC. Američki FED i centralne banke u Evropi zamrznule su milijarde dolara prekomorske imovine Avganistana. Američki dolar koji se široko koristio na tržištu u zemlji i pograničnoj trgovini, sada je zabranjen.

Islamski emirat nalaže svojim građanima, vlasnicima prodavnica, trgovcima, biznismenima i široj javnosti da od sada obavljaju sve transakcije u avganima i da se striktno uzdržavaju od upotrebe stranih valuta. Svako ko bude prekršio ovu naredbu suočiće se sa pravnim postupkom“, saopštila je vlada u Kabulu.

Talibani su pozvali na deblokadu avganistanske imovine u inostranstvu, jer se zemlja suočava sa teškom novčanom krizom. Avganistan je takođe jako pogođen izostankom strane pomoći, jer su grantovi iz inostranstva ranije finansirali tri četvrtine javne potrošnje.

Američko ministarstvo finansija nedavno je navelo da traži načine da zadrži sankcije protiv talibanskog režima, ali da istovremeno pronađe način da dopremi humanitarnu pomoć do avganistanskog naroda. MMF je upozorio prošlog meseca da bi ekonomija Avganistana mogla da oslabi za 30 odsto ove godine, kao i da bi to moglo da gurne milione u siromaštvo i da izazove humanitarnu krizu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...