Da li je globalna tražnja zadovoljena?

Tehnološki izvoz Južne Koreje i dalje visok, ali usporava

SvetVesti

14.10.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tehnološki izvoz Južne Koreje i dalje visok, ali usporava Tehnološki izvoz Južne Koreje i dalje visok, ali usporava
Južnokorejski izvoz tehnoloških proizvoda usporio je drugi mesec zaredom, što ukazuje da bi globalna potražnja mogla biti na vrhuncu, prema vladinim podacima koji su... Tehnološki izvoz Južne Koreje i dalje visok, ali usporava

Južnokorejski izvoz tehnoloških proizvoda usporio je drugi mesec zaredom, što ukazuje da bi globalna potražnja mogla biti na vrhuncu, prema vladinim podacima koji su takođe pokazali da isporuke memorijskih čipova i njihove cene gube zamah.

Izvoz, prvenstveno zasnovan na informacionoj i komunikacionoj tehnologiji, u septembru je porastao za 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usporivši sa 28,5 odsto u avgustu, saopštilo je ministarstvo trgovine u ponedeljak.

Isporuke tzv. dinamičke računarske memorije sa slučajnim pristupom, najunosnijeg proizvoda za Južnu Koreju, porasle su za 57,1 odsto, što je pak bio najsporiji rast od decembra prošle godine, piše Bloomberg.

Cene DRAM i Nand fleš memorije takođe su pale prošlog meseca, prema podacima Dramexchangea. Potražnja za memorijskim čipovima pomogla je ekonomiji Južne Koreje da raste brže nego što je prvobitno projektovano ove godine.

Sa Samsung Electronics i SK Hynix među najvećim generatorima zarade, Južna Koreja se u velikoj meri oslanja na tehnologiju za pokretanje svoje trgovine, snabdevajući pametne telefone, računarske ekrane, punjive baterije i druge komponente ugrađene u najsavremeniju potrošnu robu.

Isporuke tehnologije čine otprilike trećinu ukupnog izvoza Južne Koreje.

Iako je njen rast pokazao znake hlađenja, ekonomisti i kreatori politike kažu da je malo verovatno da će se brzo smiriti, pomažući privredi da prenese svoj zamah u sledeću godinu.

Banka Južne Koreje je smanjila referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto prošle nedelje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.