Zanimanje za koje je slabo interesovanje i koje češće rade stariji

Teško je naći dobrog čobanina

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

16.11.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Teško je naći dobrog čobanina Teško je naći dobrog čobanina
U Opštini Bojnik poslednjih nekoliko godina sve je veće interesovanje za uzgoj ovaca i koza, i trenutno ima 5.000 grla. Porodica Kocić iz sela... Teško je naći dobrog čobanina

U Opštini Bojnik poslednjih nekoliko godina sve je veće interesovanje za uzgoj ovaca i koza, i trenutno ima 5.000 grla. Porodica Kocić iz sela Orana, u podnožju planine Radan, ima savremeno opremljenu i na jugu zemlje najveću farmu ovaca francuske rase. Međutim, teško je pronaći dobrog čobanina.

Kako prenosi RTS, od žitarica koje seju na 50 hektara, preko pašnjaka i planinske vode do prostora u kome porodica Kocić u selu Oranu čuva stado od 400 ovaca i jagnjadi, sve je prirodno i zdravo. Prve ovce uvezli su iz Francuske pre 13 godina, a kvalitet mesa bio je najbolja preporuka za odluku o uzgoju francuske rase.

„Dolazimo do toga da se tržište u našem kraju, pa i šire, polako, što se kaže, širi. Ne ide to tako brzo, ali postepeno i zahvaljujući kvalitetu došli smo do toga da možemo lako da plasiramo robu i za konzum i za priplod“, priča za RTS stočar iz Orana, Zvonimir Kocić.

Genetskim potencijalom i dobrom ishranom stiže se do vrhunskih grla i sajamskih priznanja. Za dve godine dobiju tri jagnjeta. Selekcija je stroga, a Zvonimir polako formira priplodni centar.

„Ne ostavljamo veliki broj muških grla. Ostavljaju se samo godišnje možda 10 do 15 komada. Mala je, bukvalno nebitna razlika između naših grla i onog što smo gledali u Francuskoj“, objašnjava Kocić.

Na ispaši su od proleća do prvog snega i muka je pronaći dobrog čobanina. Zdravko (67) je došao iz Niša, i u društvu Belke i Male sa užitkom čuva ovce. Brižan je, odgovoran, i stalno na oprezu zbog vukova.

„Sad je malo zima, ali preko leta nije težak posao uopšte. Dođeš u podne ovamo, napojiš ih, ideš da ručaš, kafu popiješ i sve. Uslovi su dobri“, zadovoljan je čobanin Zdravko Milovanović.

Na hiljade bala sena i oko 200 tona silaže spremno je za zimu. Na farmi je dosta posla i za bračni par Bošković iz Bojnika.

„Od ujutru u sedam do pet uveče radimo. Nije baš nešto ni teško ni lako, znači srednje“, kaže Marija Bošković.

Državne subvencije

Za nerazvijena područja poput Puste Reke subvencije države su 65 odsto. Za podsticaje u stočarstvu iz opštinskog budžeta ove godine izdvojeno je milion dinara. Konkurs traje do 15. decembra, a interesovanja ima.

„Opština Bojnik daje 40.000 dinara za deset grla ‘dviski’ koje mogu da se nabave, znači umatičene ovce, odnosno 4.000 po grlu“, istakao je šef odseka za poljoprivredu Opštine Bojnik, Ivica Jovanović.

I dok se fond goveda u bojničkoj opštini smanjuje, polako se povećava broj stada u selima podno Radana. Ovčarstvo je kažu manje zahtevno i isplativo uz dobru tržišnu cenu i subvencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...