Najbrojniji turisti iz Rusije, Srbije, Ukrajine, Velike Britanije i Nemačke

Tivat na 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine

BiznisRegionTurizamVesti

22.8.2022 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tivat na 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine Tivat na 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine
U Turističkoj organizaciji (TO) Tivat očekuju da će tokom ove godine ostvariti zacrtani cilj, a to je 85 odsto turističkog prometa iz rekordne 2019.... Tivat na 85 odsto turističkog prometa iz 2019. godine

U Turističkoj organizaciji (TO) Tivat očekuju da će tokom ove godine ostvariti zacrtani cilj, a to je 85 odsto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine, saopštili su njeni predstavnici.

Prema zvaničnoj statistici Monstata, tokom prvih šest meseci ove godine boravilo oko 49.300 turista, koji su ostvarili više od 367.000 noćenja.

„Upoređujući sa šest meseci prošle godine, beleži se rast u dolascima od 87 procenata, a u noćenjima 66 odsto. Zvanične podatke koji objedinjuju hotelski i privatni smeštaj imamo tek krajem meseca za prethodni mesec”, naglasili su iz TO Tivat za agenciju Mina.

Tokom prvih šest meseci, najbrojniji u noćenjima su turisti iz Rusije, Srbije, Ukrajine, Velike Britanije i Nemačke.

Naročito značajan porast u noćenjima beleži se sa tržišta Velike Britanije i Nemačke, i to čak 83 procenta više noćenja sa tržišta Nemačke, u poređenju sa 2019. godinom, i 54 odsto više noćenja sa tržišta Velike Britanije.

Primećuje se i porast turista sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Češke, Hrvatske, Slovačke, Turske, Izraela.

Foto: Pixabay.com

„Možemo istaći da smo zadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone i kada govorimo o finansijskim pokazateljima. Tokom prvih sedam meseci ove godine ostvareno je oko jedan odsto više namenskih prihoda (boravišna i turistička taksa i članski doprinos, u odnosu na isti prošlogodišnji period, 91 procenat više u odnosu na isti period 2020. godine, i sedam odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine“, precizirali su predstavnici TO Tivat.

Dodali su da su u stalnom kontaktu sa turističkom privredom.

„Hotelijeri ističu dobru popunjenost koju karakteriše ‘last minute’ buking. I pored možda manjeg broja turista, očekuju veći prihod od sezone. Kada je u pitanju privatni smeštaj, kod većine je u avgustu buking na izuzetno dobrom nivou“, naveli su iz TO Tivat.

Prema podacima od 11. avgusta, u Tivtu boravi 9.440 turista, od čega je hiljadu turista u hotelima, 8.280 u privatnom smeštaju, a ostalo u kampovima i odmaralištima.

„Upoređujući sa prethodnim godinama, to je tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a četiri procenta manje u odnosu na isti period 2019. godine. Statistički podaci preuzeti su 11. avgusta ove godine, a situacija se konstantno menja“, precizirali su iz TO Tivat.

Na pitanje kakvu očekuju postsezonu, odgovorili su da je produženje turističke sezone nešto na čemu konstatno rade kroz različite kanale promocije, te da veruju da će biti dobra postesezona. Tivat je, smatraju iz TO Tivat, grad koji je najlepši u pred i postsezoni.

Prema njihovim rečima, Tivat je najsunčaniji grad u Boki Kotorskoj, a možda se upravo u mesecima van glavne sezone može na najbolji način upoznati i pokazati pravu sliku.

„Postsezona je vreme drugačije ciljne grupe, ljudi dolaze isključivo zbog odmora i uživanja u prirodi, aktivnom odmoru, a ove godine imamo najave i posmatrača ptica, koji se inače kreću i rezervišu svoje odmore u periodu migracija ptica, proleće i jesen. Crnu Goru su prepoznali kao interesantnu destinaciju za ovaj vid turizma, te verujemo da ćemo zabeležiti i rast posetioca iz ove ciljne grupe“, zaključili su iz tivatske TO.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...