Izgradnja novog savskog mosta moguća u prvoj polovini godine

Tokom februara trebalo bi da počne gradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu

InfrastrukturaSrbijaVesti

8.2.2024 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tokom februara trebalo bi da počne gradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu Tokom februara trebalo bi da počne gradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu
Gradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu trebalo bi da počne tokom februara, dok je početak izgradnje Novog savskog mosta predviđen za drugi kvartal... Tokom februara trebalo bi da počne gradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Gradnja tunela kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu trebalo bi da počne tokom februara, dok je početak izgradnje Novog savskog mosta predviđen za drugi kvartal ove godine, navedeno je na sajtu „Srbija2027“.

Tunel koji će povezati Karađorđevu ulicu i Ulicu despota Stefana gradiće kineska kompanija Powerchina, a trebalo bi da bude završen 2030. godine, a vrednost radova je veća od 235 miliona evra.

Nedavno je JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala tender za usluge FIDIK inženjera i nadzor nad izvođenjem radova, a vrednost ove nabavke procenjena je na 311,7 miliona dinara. Provobitni rok za podnošenje ponuda bio je 25. januar, ali je on produžen na 29. februar.

Ulazni portal u tunel nalaziće se u blizini Ekonomskog fakulteta, dok bi tunel trebalo da izlazi u Ulici despota Stefana, u blizini policijske stanice.

Izgradnja ovog tunela deo je šireg projekta koji gradonačelnik Aleksandar Šapić naziva „mali metro“, a koji podrazumeva i uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnju novog na njegovom mestu.

Izgradnja novog mosta takođe je poverena kompaniji Powerchina, a kako se navodi na sajtu „Srbija2027“ trebalo bi da gradnja bude završena 2027. godine.

Srbija se za taj projekat zadužila 80 mililona evra kod bankarske grupacije BNP Paribas, a kredit je osiguran je kod China Export & Credit Insurance Corporation.

JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda poverila je, nakon sprovedene tenderske procedure, usluge FIDIC inženjera i nadzor nad izgradnjom Novog savskog mosta beogradskim kompanijama CPM Consulting i Louis Berger. Vrednost tog ugovora je 171 milion dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...