Rezultati nacionalne avio-kompanije Crne Gore u skladu sa očekivanjima

ToMontenegro prvu godinu poslovanja završio u gubitku 4,96 miliona evra

NovacPoslovanjeRegionVesti

31.3.2022 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

ToMontenegro prvu godinu poslovanja završio u gubitku 4,96 miliona evra ToMontenegro prvu godinu poslovanja završio u gubitku 4,96 miliona evra
Kompanija ToMontenegro je na kraju prve godine poslovanja ostvarila negativan poslovni rezultat od 4,96 miliona evra, što je u potpunosti u skladu sa budžetom... ToMontenegro prvu godinu poslovanja završio u gubitku 4,96 miliona evra

Kompanija ToMontenegro je na kraju prve godine poslovanja ostvarila negativan poslovni rezultat od 4,96 miliona evra, što je u potpunosti u skladu sa budžetom i finansijskim projekcijama, saopšteno je iz nacionalnog avio-prevoznika Crne Gore.

Iz kompanije su rekli da je projektovani i ostvareni rezultat logičan imajući u vidu da se radi o prvoj godini poslovanja, u kojoj je bilo potrebno uspostaviti infrastrukturu kompanije i investirati u osnovna sredstva.

„U narednom periodu nas očekuju dodatna ulaganja, kako bismo ostvarili planirani rast i realizovali strateške ciljeve, zadate od države. Na današnji dan kompanija je solventna i ne suočava se sa likvidnosnim, kreditnim, kao ni sa kamatnim rizikom“, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Mina.

Kompanija je predala godišnji finansijski izvještaj za prošlu godinu. Iz ToMontenegra su naveli da pre godinu dana, kada još nije započeto s letovima, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i Ministarstvu kapitalnih investicija dostavljen predlog poslovne strategije, kroz prezentaciju trogodišnjeg plana koji se dalje prilagođavao nestabilnim uslovima i okolnostima, a u kojem su bili i projektovani rezultati.

„Ostvareni rezultati se gotovo u potpunosti poklapaju sa projektovanim za prošlu godinu, što govori da smo od samog starta vrlo pažljivo i detaljno planirali i vodili svaki segment poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Poslednje dve godine obeležile su velike promene na globalnom nivou, koje su posebno uticale na sve evropske zemlje. Pandemija koja je zatvorila tržišta, dešavanja u Ukrajini, rekordni rast cena goriva koje su u odnosu na mart prošle godine uvećane čak 100 odsto, utiču u tolikoj meri da i veće zemlje Evropske unije prognoziraju krizu.

ToMontenegro je, kako se dodaje, važan deo nacionalne transportne infrastrukture i njen cilj je bolja povezanost Crne Gore sa glavnim tržištima, zbog čega je neophodno i da vlada u svojstvu osnivača bude aktivno uključena i detaljno prati razvoj nacionalne avio-kompanije kao strateški partner u daljem razvoju.

  • Milovan94

    31.3.2022 #1 Author

    Nadam se da će gubitak narednih godina biti manji.

    Odgovori

  • STEFAN

    31.3.2022 #2 Author

    Pa ovo je bilo za ocekivati, valjda ce uspeti da nadoknade sve gubitke

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #3 Author

    Ne samo u Cg,avio kompanije su imali ogromne gubitke zbog korone …

    Odgovori

  • DANIJELA

    31.3.2022 #4 Author

    Ja se nadam da ce u buducnosti gubitak izostati.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #5 Author

    Za prvu godinu poslovanja rezultat je iznenadjujuće dobar, s obzirom da su im mnogi predvidjali propast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...