Transformacija od proizvođača automobila ka kompaniji za mobilnost

Toyota pokreće servis za ažuriranje hardvera automobila i softvera u Japanu

AutomobiliLifestyleSvetU fokusuVesti

21.12.2021 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Toyota pokreće servis za ažuriranje hardvera automobila i softvera u Japanu Toyota pokreće servis za ažuriranje hardvera automobila i softvera u Japanu
Japanska kompanija Toyota, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, saopštila je da će sledeće godine pokrenuti uslugu koja nudi prilagođavanje i ažuriranje za automobile... Toyota pokreće servis za ažuriranje hardvera automobila i softvera u Japanu

Japanska kompanija Toyota, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, saopštila je da će sledeće godine pokrenuti uslugu koja nudi prilagođavanje i ažuriranje za automobile jer kupci sve duže zadržavaju svoja vozila.

Usluga, poznata kao Kinto Factory, počeće krajem januara i nudi nove bezbednosne karakteristike, osveženi enterijer i softverske nadogradnje kompjuterskih sistema automobila.

Toyota pokušava da se transformiše od proizvođača i prodavca automobila u kompaniju za mobilnost koja je više zasnovana na uslugama. Nova usluga je deo njenog brenda Kinto, lansiranog 2019. godine, a koja se odnosi na zakup automobila, prenosi Reuters.

Predsednik ovog brenda Šinja Kodera (Shinya Kodera) rekao je novinarima da je zarad održivosti najbolje da se automobili dugo koriste u „zdravom“ stanju, kao i da se nakon toga recikliraju, kao i da kompanija razmatra proširenje ove usluge i u inostranstvu.

Inače, broj pretplata je od 2019. godine kada je iznosio 1.200, porastao na 28.000 do novembra ove godine što je, kako je rekao Kodera, malo ispod očekivanog rezultata.

Pored ovog projekta, Toyota planira da uloži 4.000 milijardi jena (35 milijardi dolara) u izgradnju kompletne linije za 30 modela električnih vozila na baterije do 2030. godine, kako bi broj prodatih električnih automobila širom sveta porastao na 3,5 jedinica godišnje do kraja decenije, piše Reuters.

Inače, većina sadašnje prodaje električnih vozila su hibridi s kombinovanim pogonom s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i električnim motorom na baterije, dok električna vozila s pogonom samo na baterije imaju mali udeo u trenutnoj prodaji.

Aktuelna nestašica čipova bi mogla delimično da poremeti ambiozne planove kompanije, budući da je juče saopštila da će obustaviti proizvodnju u pet domaćih fabrika u januaru zbog problema u lancu snabdevanja, nestašice čipova i pandemije korona virusa, piše Reuters.

Kako je navedeno u saopštenju, zastoj u fabrikama će uticati na oko 20.000 vozila, ali da ipak imati uticaj na njihov godišnji cilj proizvodnje od devet miliona vozila, piše Reuters.

Nedelju dana ranije, Toyota je saopštila da planira veće smanjenje proizvodnje vozila u svojim pogonima u Severnoj Americi na 50.000 jedinica tokom januara zbog problema u lancu snabdevanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...