Godišnja količina veća od 40 milijardi kubnih metara

Transport ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu pao za 25 odsto

BiznisInfrastrukturaVesti

4.1.2022 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Transport ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu pao za 25 odsto Transport ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu pao za 25 odsto
Količina ruskog gasa transportovanog preko Ukrajine u Evropu pala je za 25 odsto prošle godine, što je znatno smanjilo i prihode ukrajinske ekonomije po... Transport ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu pao za 25 odsto

Količina ruskog gasa transportovanog preko Ukrajine u Evropu pala je za 25 odsto prošle godine, što je znatno smanjilo i prihode ukrajinske ekonomije po osnovu naplate tranzitne takse u vreme pojačanih tenzija sa Rusijom.

Državni operater ukrajinskog gasnog sistema saopštio je utorak da je preko Ukrajine transportovano 41,6 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog gasa u Evropu u 2021. godini, što je odgovara dnevnoj količini od 114 miliona kubnih metara gasa u proseku, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Godišnja količina je, ipak, veća od 40 milijardi kubnih metara koliko je ruski Gazprom obećao da će isporučiti preko Ukrajine prošle godine.

Kijev optužuje Rusiju da je smanjila isporuke gasa preko Ukrajine kako bi podigla cene i izvršila pritisak na Evropsku uniju da sertifikuje gasovod Severni tok 2, koji je spreman da pumpa ruski gas u Evropu zaobilazeći Ukrajinu.

Ranije danas, ukrajinski operater gasnog sistema je objavio da je Gazprom smanjio dnevne isporuke gasa Evropi preko Ukrajine na oko 50 miliona kubnih metara, što je najniži nivo od januara 2020. godine, što je podstaklo novi rast cena gasa.

Rusija je odgovorila na to da ispunjava sve svoje ugovorne obaveze o izvozu gasa i da je politika EU kriva za skok cena tog energenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...