Ministar najavio da će vozačima biti onemogućeno korišćenje lokalnih saobraćajnica

Tranzitne rute za kamione i automatske vage za kontrolu njihove težine

AutomobiliInfrastrukturaSrbijaVesti

16.1.2023 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Tranzitne rute za kamione i automatske vage za kontrolu njihove težine Tranzitne rute za kamione i automatske vage za kontrolu njihove težine
Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je uvođenje tranzitnih ruta za kamione, u cilju očuvanja saobraćajnica. On je za televiziju Pink izjavio... Tranzitne rute za kamione i automatske vage za kontrolu njihove težine

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je uvođenje tranzitnih ruta za kamione, u cilju očuvanja saobraćajnica.

On je za televiziju Pink izjavio da će tranzitne rute biti na auto-putevima, te da će time biti onemogućeni i vozači stranih kamiona da zbog neplaćanja putarine umesto auto-puta koriste lokalne saobraćajnice, prenosi agencija Beta.

Dodao je da su takvi slučajevi „silaženja“ sa auto-puta posebno evidentirani u blizini prelaza Šid i Batrovci sa Hrvatskom.

Ministar Vesić je naglasio da vozači domaćih kamiona „radi ušteda“ često opterete vozila većim teretom od predviđenog, te je najavio da će i putem automatskih vaga biti kontrolisana njihova nosivost.

Podsetimo, Putevi Srbije raspisali su tender za projektovanje sistema za naplatu putarine na putevima nižeg reda za teška teretna vozila, nosivosti preko 12 tona. Kompanije imaju rok da se prijave do kraja januara, a vrednost posla procenjena je na 60 miliona dinara.

U obrazloženju zbog čega bi se to uradilo, navodi se da je od uvođenja naplate putarine u Srbiji uočeno da veći broj teških teretnih vozila kako bi izbegli plaćanje putarine na autoputevima, kao alternativne, koristi puteve nižeg reda, naročitio magistralne puteve I i II reda, prenosi N1.

Iz Puteva Srbije smatraju da bi se naplatom putarine kamionima na magistralnim putevima obezbedio dodatni novac za njihovo održavanje, jer ih najviše i uništavaju teška teretna vozila.

  • TATJANA

    17.1.2023 #1 Author

    Dobar potez konačno nekog reda

    Odgovori

  • Čata

    17.1.2023 #2 Author

    Kako naplatiti putarinu …pa eto zakonom. samo nisam bas sigurna da stranci koriste lokalne puteve to više koriste naši. Mada mislim da nije loša ova odluka, samo se bojim da tu neće biti kontrole i da će neki poštovati a neki uz malo mita prolaziti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.1.2023 #3 Author

    Sto znaci vide para za putarinu mora da se odvoji…

    Odgovori

  • Coka13

    23.1.2023 #4 Author

    Sama zamisao nije loša, ali pitanje je gde će taj novac stvarno ići, pošto puteve prave tako da za 7 dana propadnu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...