Spoljna trgovina koči rast američkog BDP-a već godinu dana

Trgovinski deficit SAD porastao na 96 milijardi dolara u septembru

AnalizaSvetU fokusuVesti

27.10.2021 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Trgovinski deficit SAD porastao na 96 milijardi dolara u septembru Trgovinski deficit SAD porastao na 96 milijardi dolara u septembru
Američki spoljnotrgovinski robni deficit porastao je u septembru za 9,2 odsto usled pada izvoza, što nagoveštava da će se trgovina verovatno ponovo negativno odraziti... Trgovinski deficit SAD porastao na 96 milijardi dolara u septembru

Američki spoljnotrgovinski robni deficit porastao je u septembru za 9,2 odsto usled pada izvoza, što nagoveštava da će se trgovina verovatno ponovo negativno odraziti na stopu privrednog rasta za treći kvartal.

Deficit u robnoj razmeni Sjedinjenih Američkih Država sa svetom dostigao je prošlog meseca 96,3 milijarde dolara, saopštilo je u sredu Ministarstvo trgovine, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izvoz robe je pao za 4,7 odsto, a uvoz za 0,5 procenata.

Izveštaj, koji dolazi uoči objave podataka o bruto domaćem proizvodu za treći kvartal, takođe pokazuje da su zalihe u veleprodaji posle za 1,1 odsto u septembru, dok su u maloprodaji pale za 0,2 procenta, pod uticajem oštrog smanjenja zaliha kod trgovaca automobilima od 2,4 procenta, jer je globalna nestašica čipova podrila proizvodnju motornih vozila.

Ne računajući automobile, zalihe u maloprodaji, koje ulaze u obračun BDP-a, porasle su za 0,6 odsto.

Prema Reuters-ovoj anketi, ekonomisti ocenjuju da će međugodišnji rast američkog BDP-a u trećem kvartalu verovatno iznositi 2,7 procenata, što je znatno usporavanje u odnosu na stopu od 6,7 odsto zabeleženu u drugom tromesečju.

Spoljna trgovina koči rast američkog BDP-a već godinu dana, dok je doprinos zaliha proizvodu negativan dva kvartala zaredom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...