Uskoro novi susret predstavnika države i radnika na internetu

Tri udruženja pozvana u radnu grupu za regulisanje statusa frilensera

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

28.9.2021 22:17 Autor: Marko Andrejić 0

Tri udruženja pozvana u radnu grupu za regulisanje statusa frilensera Tri udruženja pozvana u radnu grupu za regulisanje statusa frilensera
Udruženje radnika na internetu (URNI) saopštilo je da im je danas iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stigao mejl sa... Tri udruženja pozvana u radnu grupu za regulisanje statusa frilensera

Udruženje radnika na internetu (URNI) saopštilo je da im je danas iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stigao mejl sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

„Ne znamo još kada će tačno biti prvi sastanak radne grupe, ali s obzirom na hitnost situacije siguran sam da će to biti ubrzo. U radnoj grupi ima dosta članova i tu su predstavnici različitih ministarstava, ali i predstavnici sindikata“, rekao je za Biznis.rs Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu i dodao da su od frilensera u radnu grupu pozvani predstavnici URNI, Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Digitalne zajednice.

U Rešenju koje je stiglo iz ministarstva stoji da će radna grupa „pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko platformi (u daljem tekstu frilenseri)“, navode iz Udruženja radnika na internetu, uz podsećanje da su oni 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se radna grupa formira do kraja meseca.

Takođe ističu da se u Rešenju koje su danas dobili navodi da je zadatak radne grupe da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

Predstavnici frilensera podsećaju da radna grupa pod hitno mora početi sa radom, da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima.

“Očekujemo da ćemo na prvom sastanku saznati više o tome kako će se status frilensera rešavati (da li kroz jedan novi zakon ili kroz izmenu više postojećih) i kakav će dalji tok radne grupe biti. Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odsto, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe ovo pitanje adresirati i postaviti kao prioritet“, ističu iz Udruženja radnika na internetu.

Da podsetimo, prema podacima Centra za istraživanje javnih politika, u Srbiji ima 70.000 do 75.000 ljudi koji rade i pružaju usluge online, što našu zemlju svrstava među deset zemalja sa najviše frilensera po glavi stanovnika.

U poslednjem prolećnom merenju Centra, bilo je aktivno samo 23,3 odsto radnika na internetu, naspram 44,8 procenata koliko ih je bilo angažovano u oktobru 2020. godine. U svim profesijama, bez izuzetka, smanjen je broj aktivnih frilensera.

Tagovi
FRILENSERI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...