Promocija predstojećeg šampionata u Kataru

Trofej Svetskog prvenstva u Srbiji 20. i 21. septembra

SrbijaSvetVestiZanimljivosti

27.8.2022 11:02 Autor: Stanislav Stanišić 15

Trofej Svetskog prvenstva u Srbiji 20. i 21. septembra Trofej Svetskog prvenstva u Srbiji 20. i 21. septembra
Prema rasporedu koji je objavila Svetska fudbalska federacija (FIFA), trofej Svetskog prvenstva dolazi u Srbiju 20. i 21. septembra. Turneja slavnog pehara počela je... Trofej Svetskog prvenstva u Srbiji 20. i 21. septembra

Prema rasporedu koji je objavila Svetska fudbalska federacija (FIFA), trofej Svetskog prvenstva dolazi u Srbiju 20. i 21. septembra.

Turneja slavnog pehara počela je u Švajcarskoj 20. avgusta, a trofej se trenutno nalazi u Južnoj Koreji. Planirano je da bude izložen u 32 zemlje učesnice Mundijala u Kataru koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra.

Pre dolaska u Srbiju, trofej će biti u Japanu, Australiji, Iranu, Gani, Senegalu, Kamerunu, Maroku, Tunisu, Portugalu, Španiji i Hrvatskoj.

„Ovo je standardni vid promocije Svetskog prvenstva gde se FIFA trudi da predstavljanjem pobedničkog pehara animira što više gledalaca. Od prvog Svetskog prvenstva (SP) u Montevideu 1930. godine vlada veliko interesovanje u celom svetu, a posebno u zemljama čije su se reprezentacije kvalifikovale za najveću svetsku smotru fudbala“, kaže za Biznis.rs nekadašnji visoki funkcioner UEFA i FIFA Dušan Maravić.

On precizira da trenutni dizajn pehara datira iz 1974. godine i jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svetu.

Originalni trofej težak je 6,142 kilograma i uvek ostaje u vlasništvu FIFA, a pobednik Svetskog prvenstva ga dobija samo privremeno. Prvak sveta zatim u posed dobija kopiju, koja je posebno napravljena za prvenstvo koje se igra te godine.

Foto: Pixabay.com

Predstojeći šampionat će biti posebno zanimljiv zbog termina odigravanja.

„Ove godine je neophodna dodatna marketinška aktivnost jer se SP u Kataru organizuje u kasnijem terminu u odnosu na standardno vreme takmičenja. Sa sportske strane potrebna je dodatna aktivnost stručnih timova reprezentacija kako bi se one fizički i psihički optimalno pripremile i tempirale formu za kraj novembra i početak decembra. Pristup mora biti kompleksan pošto je potrebno analizirati šta je optimalno činiti u pripremi fudbalera kako bi se članovi 32 nacionalna tima na najbolji način predstavili publici i kako bi ispunili njihova očekivanja“, smatra Maravić.

On naglašava da će termin uticati i na nacionalne šampionate, i to posebno one najpopularnije.

„Termin Mundijala će se odraziti i na nacionalna prvenstva, posebno na one šampionate koji su najpopularniji i koji u svojoj organizaciji ranijih godina nisu imali planiranu zimsku pauzu. Pored toga, najbolji igrači sveta igraju u najpopularnijim ligama i moguće je da će zbog fizičkog i emotivnog pražnjenja najpopularnija prvenstva, pre svega „lige petice“, najviše trpeti“, ocenjuje Dušan Maravić.

Prema najnovijoj FIFA rang listi reprezentacija, nacionalni tim Srbije se nalazi na 25. mestu. Poredak na vrhu je nepromenjen – vodi Brazil, sa kojim je Srbija u grupi na Svetskom prvenstvu u Kataru, iza njega su Belgija, Argentina, Francuska, Engleska, Španija, Italija, Holandija, Portugal i Danska u Top 10.

Kada su u pitanju ostali rivali Srbije u Kataru, Švajcarska je na 16. a Kamerun na 38. mestu FIFA rang liste.

„Optimista sam što se tiče nastupa reprezentacije Srbije i rezultata u Kataru. Momci na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem su pokazali u kvalifikacijama da mogu da se ravnopravno nose sa najjačim selekcijama. Siguran sam da neće kao u prošlosti biti otežavajućih okolnosti koje stvaraju lošu atmosferu i negativno utiču na tim. Imamo odlične igrače koji su svojim nastupima istakli kandidaturu za ubedljiv nastup. Očekujem da ćemo bez problema proći prvi deo takmičenja po grupama“, navodi Maravić.

Naš sagovornik upozorava da je ovo tek početak velikog posla koji očekuje sve u Fudbalskom savezu Srbije (FSS)

„Želja mi je da FSS prepozna trenutak i da se ne zadovoljava plasmanom na SP, već da sve snage fokusira na odlazak na naredno Evropsko prvenstvo na kojem nismo učestvovali još od 2000. godine. Potreban nam je kontinuitet dobrih rezultata“, zaključuje Maravić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...