Jedno točeno pivo u Dohi košta 1.000 dinara

Odlazak navijača na Svetsko prvenstvo u Kataru je „skup sport“

ManifestacijeSrbijaSvetTurizamU fokusu

5.12.2021 17:03 Autor: Marko Miladinović 2

Odlazak navijača na Svetsko prvenstvo u Kataru je „skup sport“ Odlazak navijača na Svetsko prvenstvo u Kataru je „skup sport“
Golom Aleksandra Mitrovića u poslednjem minutu utakmice protiv favorizovane ekipe Portugala, fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na završni turnir Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru... Odlazak navijača na Svetsko prvenstvo u Kataru je „skup sport“

Golom Aleksandra Mitrovića u poslednjem minutu utakmice protiv favorizovane ekipe Portugala, fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na završni turnir Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Najbolji domaći fudbaleri su, dakle, rezervisali svoje karte za najprestižnije nacionalno fudbalsko takmičenje, ali kako izgleda potencijalni put, i trošak, za navijače iz naše zemlje koji bi eventualno poželeli da njihove utakmice prate uživo na tribinama katarskih stadiona?

Pored nezanemarljive udaljenosti od 3.540 kilometara vazdušnom linijom između Beograda i Dohe, na odluku o odlasku domaćih navijača sigurno će uticati cena smeštaja, ali i zdravstveno-bezbednosni uslovi ukoliko pandemija korona virusa dobrano zađe u 2022. godinu.

Nadajmo se da neće, ali u ovom trenutku, Katar je podelio ostale države u zelenu i crvenu listu, koje redovno ažurira, shodno njihovim podacima o broju zaraza virusom Covid-19. Ovo se uglavnom odnosi na odlaske, ali putnicima iz onih zemalja koje beleže najgore statističke brojke nije dozvoljen ulazak u zemlju.

Pored toga, svi turisti moraju najviše tri dana pre ulaska u Katar da obave PCR testiranje, kao i prijavu svih relevantnih putnih i Covid-19 dokumenata na sajtu Etheraz.gov.qa, te da skinu odgovarajuću Android ili iOS aplikaciju, za koju se računa da će uvek imati uz sebe. Takođe, najkasnije 72 sata pre putovanja potrebno je popuniti online formular (Acknowledgement Form), slično kao za odlazak u Grčku.              

Foto: Pixabay.com

Cena povratne avionske karte za jednu odraslu osobu na relaciji Beograd – Doha košta između 51.000 i čak 120.000 dinara za ekonomsku klasu. Naravno, prilikom odabira avionskih letova treba biti veoma oprezan, jer postoji mnogo agencija koje nude „najpovoljnije opcije“, ali često ne prikazuju skrivene troškove, kao što je težina dozvoljenog prtljaga, na primer.

Drugo, i vreme rezervacije igra veliku ulogu u njenoj krajnjoj ceni, pa treba očekivati da će vrednost karata samo rasti kako se bude približavao termin odigravanja Svetskog prvenstva u fudbalu. Do Katara se iz Srbije može ići direktnim letovima kompanije Qatar Airways ili presedanjem preko nekoliko različitih varijanti.

Noćenje u Dohi može van sezone, odnosno maltene godinu dana pre odigravanja Svetskog prvenstva, da se pronađe već za 20 dolara po osobi u „avanturističkim“ hostelima, dok cena polupansiona u hotelima od tri zvezdice u glavnom gradu Katara može da se nađe uglavnom od 40 dolara naviše. Za luksuzan smeštaj samo nebo je granica.

Napomenimo i to da jedan katarski rijal vredi oko 28,5 srpskih dinara.

Statistički portal Numbeo, poredeći poslednje zvanične podatke državnih zavoda za statistiku, ističe da su troškovi života u Kataru, u proseku, 78,78 procenata viši nego u Srbiji. Ishrana u restoranima je gotovo dvostruko skuplja, flaširana voda košta isto kao u Srbiji, ali recimo, jedno pivo u ugostiteljskim objektima košta i do 1.000 dinara.

Na kraju smo ostavili najbitniju stavku – cenu ulaznica na stadione.

Krovna svetska fudbalska organizacija FIFA je i zvanično objavila cene karata za utakmice. One se kreću od 105 do 210 dolara za tri utakmice u grupnoj fazi takmičenja, pa sve do 1.100 američkih dolara za finale, iako se u ovom trenutku ni izdaleka ne može pretpostaviti ko će igrati protiv koga i u kojim terminima, jer još nisu kvalifikovani svi timovi, niti su oni podeljeni po grupama.

Stoga, uz sve epidemiološko-matematičke peripetije, dosta sreće i uz pretpostavku da se avionske karte i smeštaj rezervišu dosta unapred, najjeftiniji boravak u Kataru od desetak dana i najmanje tri posmatrane utakmice može da košta već od 1.500 dolara. Ali potrebne su, ponavljamo, veoma srećne okolnosti. Realnije je očekivati dvostruko veću sumu.

S druge strane, uvek postoji opcija praćenja utakmica u direktnom televizijskom prenosu, i to uz provereno dobro društvo.

  • GocaBG

    5.12.2021 #1 Author

    Preskupo,ali ce uvek biti nasih koji ce moci to sebi da priuste…

    Odgovori

  • IVAN

    8.11.2022 #2 Author

    Mnogo skupo preskupo..bolje na tv u gledati sp

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...