Najsiromašnije zemlje pritisnute novim problemom

Troškovi uvoza hrane veći za 12 odsto

AgrobiznisBerzaBiznisNovacSvetVesti

10.6.2021 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Troškovi uvoza hrane veći za 12 odsto Troškovi uvoza hrane veći za 12 odsto
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) predviđa ovogodišnji rast troškova uvoza hrane širom sveta od 12 odsto u odnosu na 2020. godinu.... Troškovi uvoza hrane veći za 12 odsto

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) predviđa ovogodišnji rast troškova uvoza hrane širom sveta od 12 odsto u odnosu na 2020. godinu. Procena uključuje troškove isporuke na rekordnu 1,71 milijardu dolara.

To će izložiti pritisku mnoge najsiromašnije zemlje sveta čije je ekonomije već razorila pandemija Covid-19, navodi se u izveštaju o globalnim prehrambenim izgledima koji FAO izdaje svake dve godine, a koji je objavljen danas na zvaničnoj internet ove agencije UN sa sedištem u Rimu, preneo je Tanjug.

Ovi visoki troškovi, kako se dodaje, mogu se zadržati tokom dužeg perioda, jer već izvesno vreme poskupljuju gotovo svi poljoprivredni proizvodi, pri čemu bi dalji rast cena na tržištima energenata mogao da poveća troškove proizvodnje poljoprivrednika.

Snažno povećanje obima uvoza osnovnih prehrambenih proizvoda prošle godine uticalo je na rast globalnih troškova uvoza, uključujući i troškove prevoza, za 3,0 procenta na 1,53 milijarde dolara, prema izveštaju FAO.

Mada povećanje poljoprivredne trgovine tokom pandemije pokazuje otpornost ovog segmenta međunarodnog tržišta, rast cena od kraja 2020. godine pojačava rizike za pojedine zemlje koje su zavisne od uvoza hrane, dodaje se u izveštaju.

U dokumentu se predviđa da će izdaci za uvoz prehrambene robe državama koje FAO klasifikuje kao zemlje sa niskim primanjima i deficitom hrane skočiti ove godine za 20 odsto, što će ekonomije koje se oslanjanju na turizam dovesti u posebno nezavidnu situaciju.

Zaseban indeks troškova uvoza hrane, uključujući i troškove prevoza koji takođe rastu, dostigao je rekord u martu ove godine, nadmašivši nivoe zabeležene tokom prethodnih skokova cena hrane u periodu od 2006. do 2008. godine i 2010. do 2012. godine, ističe FAO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...