U konkurenciji još i Ždrelo i Bela Voda

Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu

SrbijaTurizamVesti

17.8.2022 15:26 Autor: Stanislav Stanišić 15

Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu
Tršić je drugu godinu zaredom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.... Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu

Tršić je drugu godinu zaredom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu. Među predloženim kandidatima od strane Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije pored Tršića su i sela Ždrelo, pored Petrovca na Mlavi, i Bela Voda, nadomak Kruševca.

Tršić, udaljen sedam kilometara od Loznice, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, ističe se svojevrsnim muzejom na otvorenom velike kulturne i turističke vrednosti, gde se izdvaja Vukovo imanje sa spomen kućom.

Zaštitni znak Tršića su Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate.

Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija Vukov sabor i Đački Vukov sabor, i u vreme ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela.

„Tršić godišnje poseti više od 30.000 osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije i okruženja, a najviše posetilaca ima u septembru i maju i kada se organizuju Vukov sabor, najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija kod nas u čast reformatora našeg jezika, i Đački Vukov sabor posvećen stvaralaštvu mladih. Tršić je sa susednom Tronošom proglašen zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom „izuzetnih odlika“ i nalazi se pod zaštitom države i sa puno razloga je ponovo kandidovan za izbor najboljeg turističkog sela na svetu“, kažu za Biznis.rs u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ koji upravlja ovim područjem.

Foto: Centar za kulturu „Vuk Karadžić“

Republika Srbija je 1979. godine proglasila Vukovu spomen kuću nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a odlukom Vlade, kuća Vuka Karadžića sa okolinom je proglašena za znamenito mesto 2002. godine. U julu 2019. godine doneta je uredba o proglašenju predela izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“ čime je stavljen je pod zaštitu da bi se očuvala nepokretna kulturna dobra, prirodne vrednosti, specifična konfiguracija terena i regionalna različitost karaktera predela.

Selo Tršić ima značajnu ulogu u promociji obrazovanja, edukaciji i razvoju veština mladih. U Naučno obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ održava se veliki broj seminara, naučnih skupova i radionica.

„Naučno obrazovno kulturni centar je ustanova koju je osnovala Vlada Srbije sa ciljem da postane naučno istraživačka stanica, pre svega za srpski jezik, ali i za sve društvene i humanističke nauke. Centar poseduje 144 ležaja, gostima je na raspolaganju internet sala, a za potrebe seminara, sastanaka i radionica postoje dve sale kapaciteta 40 i 80 mesta“, ističu u Centru.

Tršić raspolaže sa brojnim smeštajnim kapacitetima kao što su etno sela, konaci, turistička seoska domaćinstva i ugostiteljski objekti koji uglavnom nude tradicionalna jela iz domaće kuhinje.

Prošle godine je Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma na godišnjem konkursu koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija.

  • IVAN

    17.8.2022 #1 Author

    Bas lepo

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.8.2022 #2 Author

    Pored Trsica,treba obilaziti i ostala dva mesta…

    Odgovori

  • kaćica

    17.8.2022 #3 Author

    Prelepo je,bila sam tamo par puta.

    Odgovori

  • MARA

    17.8.2022 #4 Author

    Lepo, imamo mi još lepih sela..

    Odgovori

  • BRANA19

    18.8.2022 #5 Author

    Bas lepo , imamo toliko lepih mesta da ponudimo i posetimo..

    Odgovori

  • NATI29

    18.8.2022 #6 Author

    Imamo jos mnogo lepih sela

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.8.2022 #7 Author

    Treba da čuvamo ovakva mesta

    Odgovori

  • TATJANA

    18.8.2022 #8 Author

    Slazem se, a Zdrelo je isto prelepo

    Odgovori

  • VERA

    18.8.2022 #9 Author

    Imamo mi razna mesta koja treba obici i koja su tradicionalno dobro posecena. Bravo za Tršić!

    Odgovori

  • VOJKAN

    18.8.2022 #10 Author

    Treba promovisati sva srpska sela

    Odgovori

  • Djole

    18.8.2022 #11 Author

    Tršić je divno mesto.Naročito mi se dopada etno stil.Živi muzej.Naročito mi se dopadaju narodne umotvorine, zakucane na tablama za drveće.Hrle na eskuruzije, na letovanja u inostranstvo za nenormalne pare, a imamo sve nadohvat ruke.Divan kraj, onda loznica, Drina, hidro-elektrana, okolna mesta, sir, kajmak, pečenja, čist vazduh.na ovu letnju žegu, svi hrle na more, pa beže u hlad, ili iznajmljuju suncobrane.ne bih dao 10 mora za 3 planine.Tu su i izvori, nezagađena voda, milina!

    Odgovori

  • JOVANA

    18.8.2022 #12 Author

    Prelepo mesto i zasluzuje

    Odgovori

  • NINICA

    18.8.2022 #13 Author

    Lepo mesto izuzetno!

    Odgovori

  • Dunja5

    18.8.2022 #14 Author

    Prelepo je selo, i zasluzeno je kandidat…

    Odgovori

  • LEKI

    26.11.2022 #15 Author

    Predivno selo i priroda koja je carobna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...